ממלכת בהוטן שוכנת בין הודו לסין, בהרי ההימלאיה המזרחיים. הממלכה המבודדת מונה כ-800 אלף תושבים בלבד, שטחה גדול פי 1.7 מזה של ישראל, ושני שלישים ממנו מכוסים ביערות. היא מקיימת קשרים דיפלומטיים עם מדינות מעטות מאוד, והרי לכם משהו שבו יש לנו יתרון על פני רוסיה וארצות הברית, למשל, שעמן טרם כוננה יחסים…
כך או כך, נראה שלא רבים יגיעו לבהוטן, שכן היא מגבילה מאוד את מספר המבקרים בה. התיירות מנותבת על ידי הממשלה, מחשש להשפעות זרות. הֿדת השלטת היא הבודהיסטית-טיבטית – השריד האחרון של התרבות הבודהיסטית המסורתית בהימלאיה, ויותר משלושה אחוזים מהתושבים הם נזירים.
רוב תושבי המדינה מתפרנסים בעיקר מענפי חקלאות כגון רעיית צאן, מוצרי חלב, ביצים, אורז, תירס, פירות הדר, גידולי שורש ודגנים. בנוסף על כך, בהוטן מגדלת ומייצאת הֶל, פירות ותבלינים. יש מעט תעשייה, ובאופן מפתיע, המעט הזה כולל ייצור אלכוהול, בייחוד בעבור הודו השכנה. את כל אלה אפשר למצוא במטבח המקומי המסורתי. המאכלים הנפוצים במטבח הבהוטני מבוססים על גבינות, ביצים, צ'ילי, כוסברה ואורז אדום.
פרט חשוב לקוראינו, חובבי הסיגרים: בהוטן היא מדינה ללא עישון, והוכרה ככזאת כבר לפני יותר מ-15 שנים. אפילו החזקת טבק אסורה כאן, וההקפדה מחמירה מאוד, עד כדי עונש מאסר.
חרף רצונה להישאר מבודדת, המבקר בבהוטן לא יכול להישאר אדיש לנוכח יופיה וייחודה של הממלכה הקטנה, שהאקלים בה קיצוני בניגודיו – קוטבי בצפון לעומת טרופי בדרום. בצפון יש שרשרת פסגות הרים קרחניות, רובן מעל 7,000 מטר גובה, ובהן ההר גאנגק'אר פואנסום (7,570 מ'), שנחשב ההר הגבוה ביותר שפסגתו לא נכבשה מעולם.
לא פשוט להגיע לבהוטן או להתנייד בה; אין מסילות רכבת בגלל תנאי השטח, וכמות הכבישים אינה מספקת או מפותחת דיה, בוודאי לא באזורים העבירים פחות. יחד עם כל זאת, ואולי משום שהיא כה מקפידה על בידודה, תושביה מדורגים גבוה מאוד במדד האושר העולמי.
משיחות עם מי שכן זכו להגיע אליה ולטייל בה, אוכל הוא לא ממש הצד החזק של בהוטן, אבל דווקא משום שהיא מספקת לעצמה את רוב צורכי החקלאות שלה ושומרת על מסורת עתיקה, היא מציגה הצצה מרתקת למטבח אותנטי, המושפע מהמטבחים ההודי, הנפאלי והטיבטי.
גורמה בהוטני
בתוך הפשטות והצניעות, שבאות לידי ביטוי גם בתחום הקולינרי, בולט מאוד מקום ושמו בוק'ארי (Bukhari) – מסעדת גורמה יוקרתית, המציעה אוכל המבוסס על המטבח המקומי עם השפעות הודיות ובינלאומיות, עטורת פרסים ושבחים, ואחת האהובות על משפחת המלוכה של בהוטן. המסעדה, מוקפת חורש טבעי, ממוקמת במלון הריזורט קומו אומה (Como Uma Paro) שבעיר פּארו, מלון המונה 29 וילות-סוויטות יוקרתיות, לא רחוק משדה התעופה הבינלאומי של המדינה, על גדת הנהר החוצה את העיר.
שם המסעדה הוא שמה של האח הבהוטנית המסורתית, שצורתה עגולה והיא ממוקמת במרכז החלל. היא בעלת בסיס רחב, מוזנת בגזרי עץ ובפחמים, ואופיינית לכל האזור הצפוני להודו. משמעות השם היא "חדר אש". אח כזאת ממוקמת במרכז המסעדה, והיא המוקד העיצובי המרכזי בה, שמשרה לא רק חום פיזי אלא גם אווירה של חמימות.
תפריט המסעדה, בניצוחו של השף ארסה מאדה (Arsa Made), משתנה בהתאם לחמש עונות השנה שבבהוטן (קיץ, מונסון, סתיו, חורף ואביב). רוב התוצרת מגיעה מגינת המטבח האורגנית של המקום – אורז בר אדום, קמח כוסמין מקומי הנטחן בעבודת יד, פירות ותבלינים, דבש פרחי בר, חומץ תפוחים, וגם גבינות מהחוות שבעמק פארו.
במהלך היום המסעדה פתוחה למגוון מנות, ובנוסף על כך יש תפריט לארוחת ערב, הכולל מנות בסגנון מעורב – בהוטני, הודי, נפאלי והשפעות נוספות, ויש גם תפריט ערב שכולו על טהרת המסורת הבהוטנית.
מנות מהתפריט, לדוגמה: סמוסת אפונה ותפוח אדמה עם צ'אטני תמרהינדי. נתחי עוף מטוגן וקריספי ברוטב מסאלה. סלט הוגאי בהוטני עם ירקות העונה, צ'ילי מיובש, ליים, גבינה ודאסה תוצרת בית. אורז בהוטני אדום מוקפץ בווק עם טופו מעושן, ירקות, ביצה רכה, מי גרונג הודיים וסרטנים בגריל. מרק כרובית עם שום, צ'ילי, צנוברים מעושנים בעץ אורן ושמן כמהין. סלט עוף מזוגג בוויסקי ודבש עם בייבי תפוחי אדמה, זיתים שחורים וזרעי חרדל. ירקות מתובלים בחומוס, שקדים, כוסברה, זעפרן וצימוקי פילאף. דג שלג מטוגן עם סלט חצילים חם, קינואה, פירות יבשים, זיתים שחורים וסלט שומר. סטייק בקר ואגיו אוסטרלי בגריל עם ירקות, ברוטב קפה ובלסמי.
מהמנות המסורתיות הבהוטניות: כופתאות מקומיות עם צנון, ירקות, חרדל ברוטב גבינות וצ'ילי. צ'וּרוּ גוּאוֹנדו – מרק נטיפי ביצים עם ירקות וצמחי מים. אמה דהאנג – ירקות מוקפצים עם פלפל סצ'ואן, שום ופתיתי צ'ילי. קארי עוף בגריל עם כוסברה, ירקות ירוקים וחרדל. סלט של עגבנייה, מלפפון וגבינה מקומית במיץ ליים, עם פלפל, כוסברה ואורז בהוטני אדום. מנת קינוח: צֶ'רינגמה חֶאַק צֶ'חאר – גלידת ציפורן עם סורבה מנטה וסלט פירות העונה.
———————————————————
Bukhari Restaurant, Como Uma Paro Hotel
Paro, Bhutan
(+975) 8 271 597
www.comohotels.com/en/umaparo/dining/bukhari
הערה: בשל אילוצי הקורונה, המסעדה סגורה עד להודעה חדשה