יינות חבל הבסקים

נוף מפרץ ביסקאיה מהעיר סן סבסטיאן. צילום: Shutterstock
בעוד היינות הספרדיים מוכרים ברובם כאדומים ו"קשוחים", אלה של חבל הבסקים, שבצפון-מזרח ספרד, מעוררים עניין מיוחד בשונוּת שלהם, ממש כמו בני העם הבסקי עצמם. טעימה ממקום אחר

מדינה בתוך מדינה. כך אפשר להגדיר את מולדתם של יותר משלושה מיליון בני העם הבסקי, המוכרת בשם ארץ הבסקים. למעשה, היא שוכנת לא בתוך מדינה אחת, אלא בתוך שתיים: רוב שטחה בספרד, ומיעוטו בצרפת. במאמר זה נתמקד בחבל הארץ הבסקי שבספרד בלבד, זה המכונה "חבל הבסקים" (בספרדית: Pais Vasco).

חבל הבסקים, המוגדר פוליטית "קהילה אוטונומית", משתרע בין מפרץ ביסקאיה שבאוקיינוס האטלנטי, בצפון-מזרח ספרד, דרך המורדות הצפוניים של הרי הפירנאים ועד נהר אברו שבדרום החבל, וכולל גם את החלקים הצפוניים של אזור ריוחה. במערב הוא נושק לחבל Cantabria, ובמזרח לגבול צרפת, באזורם של הבסקים הצרפתים. בירתו של החבל היא העיר Vitoria Gasteiz או, בקיצור, ויטוריה. עיר ידועה נוספת היא סן סבסטיאן, השוכנת על חוף המפרץ ממש, ונחשבת אחת הערים האלגנטיות בספרד. אולם העיר הגדולה והמרכזית היא בילבאו, עיר תעשייתית לשעבר, שכיום היא מוקד של תרבות מודרנית ואדריכלות עתידנית, כולל מוזיאון גוגנהיים, אשר תוכנן על ידי האדריכל הנודע פרנק גרי.

מוזיאון גוגנהיים, בילבאו. צילום: Shutterstock

בצד המודרנה, הבסקים נוטים לשמר מסורות עתיקות, לדבוק בהרגלי חיים יפים ושקטים. הם שומרים באדיקות על קולינריה ועל וינולוגיה משלהם – טעימות מאוד, אך שונות מאלה של השכנים הקרובים, וזקני הדור מייצרים יין כמו לפני מאות שנים.

מבחינה ייננית, חבל הבסקים מחולק בין הצפון "הלבן" ואזור ריוחה הצפונית "האדום". יינות החבל מסקרנים ומהווים חידוש ליינות ספרד הדרומיים, הקשוחים יותר, שוני בסיסי של הטעם הספרדי המקובל. רובם יינות לבנים בעלי חמיצות מוגדרת ויפה, יבשים ומתאימים ללוות מאכלי ים מכל סוגי החי שבאוקיינוס האטלנטי. בדרום החבל אלה הם, כאמור, יינות ריוחה, אדומים בעיקר, בעלי ייחוס בינלאומי.

חבל הבסקים, המכונה על ידי אנשיו "ארץ אלף היינות", כולל כ-640 אלף דונם של כרמים, שמהם מפיקים כ-360 מיליון בקבוקי יין בכל שנת בציר – יינות עם חותמת מקומית, מרביתם מזנים מקומיים. בצפון החבל שורר אקלים רטוב עם חורפים גשומים וקיצים לחים, ופני הקרקע מישוריים יחסית. ככל שמדרימים הסביבה נעשית הררית יותר והאקלים יבש יותר (כ-300 מ"מ גשם בשנה לעומת 1,200 מ"מ בצפון). האקלים הרטוב שבצפון מבקש שיטה שונה של גידול גפן – בהדְלָיה (מתיחת הגבעולים כלפי מעלה, על עמודים דקים), כדי שהרטיבות לא תגיע עד העלים של הגפן.

הטעמים והניחוחות

כפי שניתן להבין, בין גפני הצפון המקומיים וגפני ריוחה קיימים הבדלים משמעותיים, ואלה באים לידי ביטוי, כמובן, גם ביינות. הנה מדגם מייצג קצר.

יקב Amaren. בטון, מתכת, עץ – הכל הולך

היקב: Amaren

יקב שעושה שימוש בציוד חדיש לייצור יין בשיטות ישנות. בניין מצוחצח ונקי להפליא, בטון, מכלים תת קרקעיים, מתכת והרבה חביות עץ ענקיות. הכל הולך, ולפי התוצאות, האנשים שם יודעים מה הם עושים. הם מקבלים ענבים מגפנים בוגרות ומתסיסים אותם בעץ – ממש כמו בשיטה של ייצור יינות אדומים מובחרים.

Amaren Blanco Fermentado en Barrica

היין: Amaren Blanco Fermentado en Barrica. יין לבן, מופק מענבי Viura (85%) ו-Malvasia (15%), שלאחר בציר ידני ומבוקר עברו תהליך תסיסה בחבית, על שמריהם, במשך שמונה חודשים. יין מרשים, בעל כוח ויכולות. 14% אלכוהול, בעל גוף, מרוכז, מינרלי ואלגנטי. יין לשמירה לכמה שנים, מאוזן, טוב עם דגים ובשר כאחד. מזכיר מעט את הרֶצינה היוונית, אך בלי ניחוחות השרף. יין מכובד.  

יקב Ameztoi. היקב, הכרמים והנוף

היקב: Ameztoi

באזור של גבעות עגולות, היקב משקיף מעל מצוק אל שפת האוקיינוס האטלנטי. בכרם, הנטוע על קרקע רטובה במשך כל השנה כמעט, שורות של גפנים תלויות על מקלות עץ, כמקובל באזור, על מנת לשמור על יובש הפרי עד הבציר. הכרם פתוח לרוחות הים, וכך הענבים הבשלים מגיעים אל היקב כשהם קרים יותר מאלה של כרמי פנים האזור. תהליך הייצור קפדני, תסיסה בחביות עץ אלון ושמירה בבקבוק ביקב לפני השחרור לשוק.

Ameztoi Rubentis

היין: Ameztoi Rubentisיין רוזה (סמוק) בגוון של קליפת בצל סגול. מיוצר מענבי Hondarrabi Zuri ו-Hondarrabi Beltz, שנבצרו ידנית והועברו, בחלקים שווים, להבגרה בחביות עץ אלון. מוגש בבקבוק גבוה כמו של יינות פורטוגל ואלזס. יין מבעבע קל, בעל אחוזי אלכוהול נמוכים, מאוזן ועדין. מלא פרי אדום טרי, עלים ירוקים, לימון וליים, תות שדה. מרענן וקל להתאמה. יש להגישו בטמפרטורה שבין שש לעשר מעלות, ולמזוג מגבוה להגברת הבעבוע.

יקב Tierra. כמו בית ירושלמי של פעם

היקב: Tierra

ממוקם בשכונת היהודים העתיקה בעיירה La Bastida שבחלק הצפוני של ריוחה. בניין אבן עתיק, מהמאה ה-16, נראה ממש כמו בית בעיר העתיקה של ירושלים, ובמרתפיו העמוקים נשמרת טמפרטורה נמוכה קבועה. כ-300 דונם של כרם, בחלקם עם גפנים בוגרות משנת 1987. בציר ידני ומבוקר, תהליך תסיסה בחביות עץ אלון אמריקאי, הבגרה בחביות במשך 24 חודשים. ספרד הקלאסית.

TTierra Fidel Tinto

היין: Tierra Fidel Tintoיין אדום, בגוון רובי דובדבן. ממסך של שני זנים המשלימים זה את זה, גרנאש ו-Graciano באחוזים שווים. בעל ניחוחות וטעמים מורכבים, בעטיפת עשן עדין. פולי קפה קלויים, גרגירי תותים אדומים ובשלים, טבק. יין מינרלי ומאוזן, עם 14% אלכוהול. מתאים למאכלי בשר מקומיים. טמפרטורת הגשה מומלצת: 15 מעלות.    

אפילוג

יינות חבל הבסקים מדגימים את ההבדלים במיקום הכרמים ובשיטות גידול הגפן. ההבדלים הקיצוניים בין הצפון הרטוב והלח לבין הדרום הגבוה והיבש יותר בולטים לאין שיעור. זני ענבים שונים, מותאמים לסוגי הקרקע, ושיטת ייצור היינות הלבנים, Sur lie ("על שמריהם"), מזנים בעלי חמיצות טבעית גבוהה, הם רק דוגמאות קטנות של מציאות שונה בתוך עולם היינות הספרדיים.

למבקרים בחבל הבסקים, נא לא לשכוח: מנה של דגי אנשובי טריים עם היינות הלבנים, ומנות "על הפלנצ'ה" של מאכלי ים ו-או בשר עם האדומים. פשוט חובה.

 

בתי כפר אופייניים בחבל הבסקים. צילום: Shutterstock

הסוד של רוזריו

סיפור אישי קטן, מאֶחד מפרקי חיי הארוכים, קשור ישירות לחבל הבסקים ולמדינת ישראל בראשיתה.

זה היה לפני שנים, בהיותי קברניט צעיר באל על. לקראת אחת הטיסות, כשאנשי הצוות עלו אל המטוס, בלטה ביניהם דיילת נאה שעל צווארה שרשרת עם צלב, העברית שבפיה רצוצה, אבל בספרדית ובאנגלית היא שולטת היטב.

דיילת באל על עונדת צלב זה לא עניין שבשגרה, ובאותם ימים – על אחת כמה וכמה. חקירה קצרה גילתה את סודה: רוזריו, זה שמה, היא בתו של קברניט ספינות מעפילים, נוצרי בן העם הבסקי, אשר פיקד על מבצעי העברתם של כ-17 אלף עולים מאירופה המשוחררת לאחר מלחמת העולם השנייה אל ארץ ישראל הסגורה על ידי הבריטים. Captain Esteban Hernandorena או, כפי שקראו לו מקורביו ומוקיריו, קפטן סטיב, היה עם השנים לישראלי, ובנמל חיפה מוצב גלעד זיכרון המנציח את שמו ואת פעילותו המבורכת.

כך נקשר גורלם של אלפי ישראלים לאיש חבל הבסקים הספרדי, והבת עם שרשרת הצלב, רוזריו הֶרנַנדוֹרֶנה, חיה ונושמת ישראל, בתל-אביב.

הרשמה לניוזלטר של סיגאר

    Shopping cart

    0

    אין מוצרים בסל הקניות.

    Hit Enter to search or Esc key to close
    האם את/ה מעל גיל 21?
    הכניסה לאתר מותרת מגיל 21 בלבד

    בכניסה לאתר זה הנני מאשר ומצהיר כי: (1) הנני בגיר אשר מלאו לו 21 שנים לפחות; (2) הנני מבקש, מראש ובכתב, להיחשף לפרסומת למוצרי עישון בלא חוזי (video) או שמע כלשון סעיף 3(ב)(5) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, תשמ"ג-1983.

    הנני מבקש לצפות בתכני האתר, וכן מספק את הצהרתי זו, באופן חופשי ותוך הבנה מוחלטת ומלאה של מעשיי והשלכותיהם ולא תהא ו/או למי מטעמי כל דרישה ו/או תלונה ו/או בקשה ו/או תביעה כלפי מפעילי האתר ו/או בעלי האתר ו/או מי מטעמם בקשר לתוכן האתר, לרבות התוכן השיווקי, הפרסומי והאינפורמטיבי המצוי בו.

    דילוג לתוכן