שלושה ספרים בשם "דיוניסוס" מסתכלים עלי ממדף הספרים העליון. איני יודע אם דיוניסוס היה החשוב ביותר באלים של היוונים העתיקים, אבל בטוח שהוא, אל היין, היה מופקד על תחום רב חשיבות בתרבות יוון העתיקה. אחד הספרים שבמדף, של Edward Hyams, מסקר בין השאר את ההיסטוריה של משפחת זני הענבים Vitis Vinifera. זו מוכרת בעולם כולו בזניה המומלצים לייצור יין, מאז הימים ההם, כשהיין שימש סמל תרבותי ואף אמצעי תשלום בקרב עובדי אלילים או נוצרים מהזרמים השונים.
בני יוון הקדמונים היו מהראשונים שיצרו יין, וזכות ראשונים זו עומדת לממשיכיהם, היוונים בני זמננו. אנו חוזרים ומבקרים באותם המקומות ההיסטוריים והאתרים הארכיאולוגיים, בעטיפה מודרנית וחדשה ובנוף פסטורלי, ירוק ופואטי, מלא גפנים בוגרות ויין מקומי.
אי אפשר לכתוב על יוון בהקשר של יין בלי להזכיר את ה-Retsina, היין היווני המסורתי והמחוספס, שדורש הרגלי צריכה מוקדמים ולא בטוח שינעם לחִכּו של מי שאינו יווני. זהו יין מלא שרף ריחני וחזק (Resinated wine), טעמים וניחוחות קשים וקשוחים, מוגדר היטב. יש האומרים שרֶצינה לבנה טובה חותכת כל בשר, ומקומיים אחרים גורסים כי אין כמו רצינה לבנה ושמנונית להתלוות לכל דג או תבשיל דגים. עם יד על הלב, גם אני אוהב מאוד רצינה לבנה, היא מזכירה לי את יערות צרפת בפריחתם, פרחים לבנים ריחניים, מלאים ניחוחות של דבש ירוק וגזם טרי של עץ אורן. אבל יין יווני הוא ממש לא רק רצינה. תעשיית היין המקומית פועלת ומתפתחת כל הזמן, ומפיקה יינות שלא מעטים מהם זוכים להכרה בינלאומית ואף גורפים פרסים נחשבים.
טרואר יווני
על מנת להבין את יינות יוון, צריך לדעת על הגיאוגרפיה והטופוגרפיה המבוזרות של המדינה, שהיא בחלקה יבשתית והררית, ובחלקה מורכבת ממאות איים וחצאי איים, ולחברן לאזורי היין על מאפייניהם השונים. ארץ עם זני ענבים משלה, בעלת תרבות יין עתיקה ומכובדת. ארץ שיינותיה מתאימים למאכליה.
יש ביוון לא פחות מ-28 מחוזות יין, ואת אלה אפשר לכלול, על פי מיקום גיאוגרפי ואקלים, בתוך ארבעה אזורים ראשיים. כמובן שלא כל אזור שומר בדייקנות על גבולותיו, וכך גם בעניין זני הענבים האופייניים לו.
האזור הצפוני – הכולל את אֶפּירוּס (על גבול אלבניה), תראקיה (על גבול בולגריה) וחבל מקדוניה. בעל אקלים רטוב, עם רוחות חזקות, מושלג בחורף וגשום מעט בקיץ. מלא יערות אורן והרבה ירוק. זני הענבים העיקריים הגדלים כאן הם: לבנים – Assyrtiko ו-Malagousia, אדומים – Xinomavro ו-Liminio.
האזור המרכזי – חבל ארץ נרחב בין מחוז אַטיקה, שבירתו אתונה, למחוז תֶסאלי, שבירתו סלוניקי. נחשב ים-תיכוני מאוזן, עם קיצים חמים וחורפים ממוצעים. ענבי היין הנפוצים כאן הם Savatiano, Retsina ו- Malagousiaהלבנים, ו-Agiorgitiko האדום.
אזור הדרום – ובו האיים כרתים וקֶפַלוֹניה וחצי האי פֶלוֹפוֹנֶס. מוגדר כאזור ים-תיכוני ממוזג. יבש וחמים, עם הפרשי טמפרטורות קטנים בין עונה לעונה. זנים: לבנים – Moschofilero ו-Robola (בקפלוניה), Vidiano (בכרתים) ו-Roditis; אדומים – Agiorgitiko ו-Mavrodaphne (פלופונס), Kotsifali ו-Mandilaria (כרתים).
האזור האגאי – האיים סאמוס, סנטוריני, לימְנוס והסמוכים אליהם. אקלים יבש, שחון, עם רוחות חזקות וחמות. הזנים האופייניים: לבנים – Assyrtiko (בסנטוריני), מוסקט לבן (בסאמוס), Athiri ו-Malvasia; אדומים – Limnio (בלימנוס), Mandilaria (בפארוס) ו-Mavrotragano.
הצצה ליקבים
היקב: Semeli Wines
ממוקם בחלק הצפון מזרחי של הפלופונס, ממערב לתעלת קורינתוס, באזור Nemea שהוא מרכז היינות המדורגים של יוון. על אף שהוא צעיר יחסית (1979), היקב הספיק כבר לעבור חידוש מקיף, עם ציוד מודרני ועכשווי, מרכז מבקרים וגם בית מלון. בנוי על משטח משופע, מנוצל לייצור היינות בתהליך גרביטציה: התירוש עובר בין החביות באמצעות צינורות, בלי שאיבה, וזאת כדי להקטין את מידת ההתחמצנות שלו. היין תוסס בחביות עץ ונשמר על שמריו במשך שישה חודשים.
היין: Semeli Thea Martinia 2016.
יין לבן יבש מגפנים בוגרות, בנות 25 ומעלה. חובק פרסים רבים, ונחשב מצטיין בין היינות הלבנים המיוצרים באזור מהזןMoschofilero . הענבים מגיעים ליקב לאחר בציר ידני ועוברים מיד תהליך קירור בשבע עד תשע מעלות, על מנת להקטין את ההתחמצנות ההתחלתית. יין בגוון קש בהיר עד זהוב, מפיץ ניחוחות של עשבים ירוקים עם פרי הדר יבש ולחם טרי. בעל גוף ושמנוניות עדינה, מוגדר היטב, אידיאלי לכל מאכלי דגים.
היקב: Boutari Winery
יקב משפחתי ותיק (נוסד ב-1879), מנוהל על ידי בן הדור החמישי של אותה משפחת Boutari. שוכן בעיירה Naousa שבאי פארוס, המוכר היטב לתיירים. זהו אחד היקבים המובילים ביוון, מייצא את תוצרתו ל-45 מדינות ונחשב שגריר היין היווני ברחבי העולם. זכה ביותר מ-350 מדליות בתחרויות יין בינלאומיות. במתחם היקב יש טרקלין מבקרים וחדר טעימות מפוארים, מסעדה וחדרי מלון לבעלי יכולת. מלבד היקב ב-Naousa, קבוצת בוּטַרי מחזיקה חמישה יקבים נוספים ביוון ועוד אחד במחוז היין לַנגֶדוֹק שבדרום צרפת.
היין: Boutari Legacy 1879
יין אדום על טהרת ענבי Xinomavro מכרם יחידני. שמו מעיד על שנת ייסוד היקב, ולא על שנת הבציר (2007). נחשב אחד היינות המצטיינים של יוון המודרנית. בעל גוף ונוכחות, פרחוני ומבושם, בגוון בורדו יפה. 14 אחוזי אלכוהול מחולקים יפה. תכונות החבית הצרפתית ניכרות היטב, בליווי טעמי שמן זית, רסק עגבניות טריות, שקדים קלויים. סיומת ארוכה עם טעמי עץ שרוף עדין. יין בעל יכולות, טוב לשנים רבות.
היקב: Estate Argyros
בשנת 1903 הקים ג'ורג' ארגירוס יקב משפחתי באי סנטוריני. ב-1950 שילש בנו את שטח היקב וכרמיו, וב-74 החל נכדו של המייסד לייצא לראשונה את יינותיו אל מחוץ ליוון. כיום היקב מנוהל על ידי בן הדור הרביעי, מתיו ארגירוס, שהוא גם היינן הראשי. האי סנטוריני הוא אי וולקני, עם הרבה סיד ואדמה בהירה, מתאימה לגפני המקום. האי שורץ תיירים בכל ימות השנה כמעט, ומוכר בבתיו הלבנים הבוהקים. העיצוב המעניין של מבני היקב הפך כבר לחלק בלתי נפרד מנופו של האי.
היין: Argyros Atlantis Rose 2016
היין של סנטוריני מוכר לכל תייר המבקר באי. יין מרענן, לקיצים היפים והבהירים של המקום. מיוצר מענבי Assyrtiko (80%) ו-Mandilaria (20%), שולט באי שליטה מוחלטת. יינות הרוזה מותאמים למאכלי המקום, ובעיקר מאכלי הים והממולאים המפורסמים. הגוון הסמוק של היין, המתקבל מענבי המנדילריה, כהה ביחס ליינות הרוזה המקובלים. מפיץ ניחוחות וטעמים של תות שדה, קליפות תפוח ירוק ודובדבנים. חמיצות טבעית יפה, רעננות מורגשת במהלך כל הטעימה.