ההסכם לנרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות פותח בפנינו גם צוהר אל עולם חדש של אמנות מקומית ובינלאומית, באמצעות מוזיאונים, גלריות וירידי אמנות שנתיים.
ההשקעה באמנות היא עניין אסטרטגי עבור מנהיגי איחוד האמירויות, המעוניינים למצב את האיחוד לא רק כמרכז עסקי פיננסי אלא גם כמרכז תרבותי. עושרה הרב של המדינה אִפשר להם להשקיע, בתחילת שנות האלפיים, סכומי עתק בבניית מוזיאונים ובפיתוח התרבות והאמנות, כדי למתג את ארצם כמרכז אמנות בינלאומיהמקדם ערכים של קִדמה, חדשנות, אופקים רחבים, סובלנות ודו קיום. כחלק ממהלך זה,איחוד האמירויות הפך ב-2009 להיות המדינה הראשונה מהמפרץ הפרסי אשר הציגה בביתן קבוע בביאנלה בוונציה–תערוכת אמנות עכשווית בינלאומית, הנחשבת יוקרתית ביותר.
מתוך שבע האמירויות המרכיבות את האיחוד, שלוש העיקריות –אבו דאבי, דובאי ושארג'ה–שילבו ידיים בחזון המשותף ליצור סצנת אמנות עשירה בעבור הקהל המקומי כמו גם לתיירים, וכל אחת מהן בחרה להתאים את עשייתה האמנותית למנהיגות ולאופי שלה:אבו דאבי–האמירות הגדולה ביותר, התמקדה בפיתוח מוזיאונים ובשותפויות בינלאומיות. דובאי–אמירות קוסמופוליטית ומרכז עסקי ופיננסי בינלאומי,בחרה להיות מזוהה עם מסחר באמנות. שארג'ה –השלישית בגודלה, עוסקת בעיקר בתרבות ואמנות מקומית איסלאמית. לפניכם סקירה על מוקדי האמנות ששווה להכיר.
לובר אבו דאבי
(Louvre Abu Dhabi)
המוזיאון הגדול ביותר בחצי האי ערב ממוקם ברובע התרבות באי המלאכותי סעידאת, על פני 64 אלף מ"ר. הוא נפתח ב-2017, כעשור אחרי חתימת הסכם שיתוף פעולה בין ממשלת צרפת לאבו דאבי. כחלק מהסכם השימוש בשם "לובר" למשך שלושים שנה שילמה אבו דאבי לצרפת כ-525 מיליון דולר, ועוד 747 מיליון דולר תמורת שאילת יצירות מופת מהאוסף של הלובר בפריז וקבלת עזרה בניהול מקצועי למשך עשרים שנה.
מבנה המוזיאון, אשר תוכנן על ידי האדריכל הצרפתי ז'אן נובל, נחשב יצירת מופת אדריכלית. הוא מוקף בתעלות מים, ונוצרת אשליה כאילו הוא צף על פני הים. מעל המבנה מונחת כיפת ענק שקוטרה 180 מטר ומשקלה 7,000 טונות. זו מורכבת ממוטיבים מוסלמיים (משהרביות), שקרני השמש החודרות דרכם יוצרות אפקטים של שמים זרועי כוכבים ו"גשם של אור" בצורת טיפות הנוטפות מטה אל תוך המבנה.
המוזיאון מחולק ל-12 גלריות המסודרות כרונולוגית, החל בתקופה הפרֵהיסטורית ועד אמנות עכשווית. אחד המסרים המרכזיים שהמוזיאון מנסה להעביר הוא טיפוח דיאלוג בין תרבויות וציוויליזציות, שילוב של יצירות ממזרח וממערב, מדתות ומתקופות שונות. בתערוכות השונות אפשר למצוא, למשל, מצבה יהודית מצרפת משנת 1250 לצד מצבות מוסלמיות ונוצריות; דף מהקוראן לצד כתבים קדומים אחרים ובהם ספרי תורה מתימן. המוזיאון מציג אוסף קבוע וכ-300 עבודות אמנות שהושאלו מ-13 מוסדות צרפתיים ובהן, בין השאר, עבודות של לאונרדו דה וינצ'י, אנרי מאטיס, וינסנט ואן גוך, קלוד מונה ועוד.
שלוחה זו של הלובר היא אחת משרשרת מבני תרבות נוספים שמתוכננים להיבנות בקרוב באיסעידאת שבאבו דאבי, כולם על ידי מגה אדריכלים: המוזיאון הלאומי ע"ש שייח' זאיד להיסטוריה ולמורשת לאומית, בתכנונו של האדריכל הבריטי נורמן פוסטר; מרכז לאמנויות הבמה, בתכנון משרד האדריכלים זאהא חדיד; מוזיאון ימי, בתכנון האדריכל היפני טָדָאוֹ אַנְדוֹ; וכמובן, הגוגנהיים, בתכנונו של פרנק גרי.
גוגנהיים אבו דאבי
(Guggenheim Abu Dhabi)
מוזיאון גוגנהיים באי סעידאת יהיה הראשון במזרח התיכון אשר יצטרף למוזיאוני גוגנהיים שהוקמו בניו יורק, בוונציה ובעיר בילבאו שבספרד. תכנון המוזיאון הופקד בידי אדריכל העל האמריקאי פרנק גרי, אשר תכנן גם את המוזיאון בבילבאו והפך אותו לאיקון אדריכלי מרהיב עין.
המוזיאון, ששטחו 30 אלף מ"ר, הוא פרויקט ענק בצורת הר אסימטרי המורכב ממבנים גיאומטריים –ריבועים וקונוסים. הבנייה, שהחלה לפני כעשור, נפסקת מדי פעם עקב אתגרים וקשיים שונים, ובהם גם מחאה חברתית נגד העסקה וניצול של עובדים זרים בבנייה בתנאים קשים. נכון לעכשיו, הפרויקט נמשך באופן רשמי, אך מועד הפתיחה לוּט בערפל.
במוזיאון יוצגו אוספים קבועים של אמנות מודרנית לצד תערוכות מתחלפות מאוסף קרן גוגנהיים העולמית, ואוצרי המוזיאון כבר הצליחו להרכיב אוסף משמעותי של יצירות אמנות שנוצרו מאז 1960.
שדרת אלסרקל ומתחם העיצוב D3 בדובאי
(Alserkal Avenue and D3)
בלב אזור התעשייה אל קוֹז, במרחק 25 דקות ממרכז דובאי, נמצאת שדרת אלסרקל, שהפכה להיות אחד ממרכזי התרבות התוססים בעיר. מבנים תעשייתיים ששימשו בעבר מחסנים הפכו להיות משכנן של גלריות מעוצבות ומובילות, המציגות בעיקר אמנות מזרח תיכונית עכשווית. במתחם גם בוטיקים של מעצבים מקומיים, חדרי יצירה לילדים, בתי קפה אופנתיים ומרחבים גדולים שבהם מתקיימים מופעים וסדנאות אמנים.
לא רחוק משם שוכן מתחם העיצוב של דובאי, הידוע בשמו Dubai Design District, ובשמו המקוצר D3 (המסמל את שלוש ה-"D" שבראשי התיבות של השם המלא). המתחם, שהוקם ב-2015, מכיל חללי יצירה משותפים, סדנאות וגלריות של יוצרים בתחומי האמנות הפלסטית, עיצוב אופנה, עיצוב רהיטים, עיצוב תכשיטים ואמנויות במה.
מוזיאון העתיד, דובאי
(The Museum of the Future)
באוקטובר 2021 צפוי להיפתח בדובאי מוזיאון העתיד– מבנה אדריכלי עוצר נשימה, שצורתו הייחודית וכיתוב הקליגרפיה בערבית על חזית והפכו אותו לאחד מהפרויקטים המעניינים באזור.
המוזיאון יחקור את עתיד הבינה המלאכותית וטכנולוגיות עתידיות בתחומי הבריאות, האקולוגיה, המזון, התחבורה והאנרגיה, וגם ישמש מקום לעריכת כנסי מדע וסטארט-אפ ולתערוכות אינטראקטיביות במטרה לחקור את עולם המחר.
המבנה המהפכני בעיצובו, בצורת טוֹרוּס, מתנשא לגובה 77 מטר ונראה כמו עין ענקית המשגיחה על העיר. לדברי המתכננים, משרד האדריכלים המקומי Killa Design, החלק הבנוי והמוצק של המבנה מייצג את הידע שיש לנו כיום, והחלל הריק שבאמצע מייצג את כל מה שאנו לא יודעים עדיין, ובמילים אחרות, את העתיד.
בבניית המוזיאון הושקעו 140 מיליון דולר. חזיתו החיצונית כוללת 1,024 לוחות ועליהם, כאמור, כתב קליגרפיה בערבית. מנהלי המוזיאון טרם חשפו את דברי המילים, אך ידוע כי אלה הם ביטויי שירה שנכתבו על ידי שליט דובאי, שייח' מוחמד בן ראשד אל מכתום, שהוא גם ראש ממשלת האמירויות. לדבריו, המוזיאון משלב "אותנטיות ערבית עם שאיפות גלובליות לעתיד".
יריד האמנות ארט דובאי
(Art Fair Dubai)
ארט דובאי הוא יריד אמנות בינלאומי שנתי, המוביל במזרח התיכון ומתקיים כבר 14 שנה מדי חודש מרץ. נפגשים בו – תחת קורת גג אחת –אספנים, אוצרים, משקיעים וגלריסטים, במטרה ליהנות ולרכוש יצירות מקומיות ובינלאומיות, וכמובן, גם לגלות כישרונות חדשים בתחומי האמנות.
היריד מתחלק לשלושה סקטורים עיקריים: אמנות עכשווית, אמנות מודרנית ו"Bawwaba" (מילה שפירושה "שער") – סקטור המוקדש לאמנות ערבית. היריד הבא יתקיים במרץ 2021, ובינתיים נערכה בו, וננעלה בסוף ינואר, סדרה אונליין של תערוכות יחיד, הנקראת "Portraits", של עבודות פרי יצירתם של אמנים מובילים תושבי האזור.
הביאנלה בשארג'ה
(Sharjah Biennial)
אמירות שארג'ה, הממוקמת צפונית לדובאי, הוכרזה על ידי אונסקו כ"עיר התרבות והחינוך של העולם הערבי". אחד מאירועי התרבות הבולטים כאן הוא הביאנלה לאמנות, המתקיימת מדי שנתיים ונחשבת אירוע תרבות מוביל בעולם הערבי. הביאנלה אורגנה לראשונה ב-1993 על ידי מחלקת התרבות של העיר, וחודשה כעבור עשר שנים על ידי בתו של שליט שארג'ה, הנסיכה הוּר אל קאסמי, שהפכה את הביאנלה לאחת הטובות בעולם.
מטרת הביאנלה היא לטפח דיאלוג בינלאומי, בעיקר באמצעות הצגת אמנות מזרח תיכונית מודרנית ועכשווית. מוזמנים אליה אמנים רבים מרחבי העולם, להציג מיצבים גדולים ולהביא אמנות בינלאומית לאזור.
הביאנלה ה-15 היתה מתוכננת להיפתח במרץ 2021, אך נדחתה בשנה עקב הקורונה. עד אז ניתן להתרשם בשארג'ה מהמוזיאון המקומי לתרבות האיסלאם וממוזיאון לאמנות עכשווית ומודרנית של אמנות מוסלמית.