משקיפה על הריביירה הצרפתית ממרומי הר הנשפך אל הים, מסעדת La Chèvre d'Or היא סוג של פנינה נחשקת לכל מי שמוכן לסטות מעט מהדרך הראשית בין ניס למונטה קרלו.
הרבה סיפורים נקשרו בשמו של המקום הזה, והרבה פרסים והכרה בשף ובאוכל שלו, שהפך מזמן לשם דבר. אבל הדבר הבולט ביותר במסעדת שני כוכבי מישלן הזאת הוא, ללא ספק, המיקום עוצר הנשימה שלה והנוף המדהים הנשקף מכל עבר. חדרי ההסעדה מוקפים חלונות ענק ומשקיפים מטה, מגובה 430 מטר מעל פני הים, אל המפרץ ואל מעגן העיירה וילפראנש, השרועים ממש מתחת, כשבמים הצלולים ממול ניבט חצי האי סן-פייר.
הדרך אל המסעדה, הממוקמת במלון הפאר הבוטיקי בעל אותו שם, בונה את ההפתעה המצפה למבקרים כשהנוף הקסום נגלה לעיניהם, בראש הכפר העתיק Èze, כפר מימי הביניים ששמר על האותנטיות שלו. אמונה מקומית גורסת כי הפילוסוף פרידריך ניטשה שהה בכפר וכתב כאן, בין האורנים לעצי הזית, חלק מיצירתו המופתית "כה אמר זרתוסטרא".
![](https://cigarmag.co.il/wp-content/uploads/2024/12/restaurant-5.jpg)
קיץ אלגנטי
נתיב הגישה אל המסעדה עובר בתוך גן, המשתרע על פני טראסות ובהן שיחי בוגונוויליה, עצי לימון ואורן עצומים, ביניהם פזורים פסלי בעלי חיים, ומעל כולם מתנשא מהגג פסל העז המוזהבת, הצופה אל הנמל ואל גגות הכפר. על פי סיפור מקומי, בשנות ה-30 כנר קרואטי מפורסם (דאז) בשם זלַטקו בַלוֹקוֹביץ' הובל על ידי עז זהובת צמר אל בית שעמד ריק בראש הגבעה. הוא שיפץ אותו לשאטו. כעבור כעשרים שנה, משקיע בשם רוברט וולף התאהב בשאטו והפך אותו למסעדה מצליחה ויוקרתית. בין הסועדים היה חברו וולט דיסני, ששכנע אותו לרכוש כמה בתים סמוכים בכפר ולהפוך אותם לחדרי מלון כפרי ואלגנטי, וכך נבנה המלון סביב המסעדה. לימים הוא הפך לאחת משש התחנות של "Route du Bonheur", ראשיתה של עמותת Relais & Châteaux.
המקום משדר את שיא האלגנטיות הים-תיכונית, והוא רחוק מהוויית הריביירה הפועמת למטה, במפרץ. הצצה בספר האורחים של המסעדה והמלון תגלה לכם שמות כמו קלינט איסטווד, ביל קלינטון, השחקנית לורן בקול ואחרים.
בין הכחול של השמיים לכחול של הים התיכון, השאטו מציע אווירה נדירה, חמימה ונעימה. האור הים-תיכוני חודר מבעד לחלונות הענקיים העוטפים את שלושת חללי ההסעדה. מלבדם מותקן בתקרה חלון סולארי ענקי, עם עיטורי ויטראז' עדינים וצריבת זכוכית בסגנון הארט-דקו, שמופיע בשילוב עם העיטורים הנאו-קלאסיים המוזהבים שעל הקירות. השולחנות מחופים במפות לבנות מעומלנות, הנשפכות בעושר עד לשטיח הבהיר, ולצדם כיסאות בסגנון קלאסי בגוונים של זהב ומעט אדום ולבן. היוקרה מורגשת, השמש והים מוסיפים לה חמימות.
![](https://cigarmag.co.il/wp-content/uploads/2024/12/restaurant-2.jpg)
סלעים וגלים
השמש והים האינסופיים ונגיעות הירוק, הנשקפים מכל חלון וחודרים לחלל ההסעדה, באים לידי ביטוי גם בצלחת. המטבח מפיק חגיגה של טרואר מקומי, ממורדות ההר ועד הים התיכון. מטבח שמשי, ארומטי, עשיר בעשבי תיבול וירקות, אבל גם מינרלי וימי, ויחד עם זאת משלב גם מצרכים מעומק צרפת. התפריט נקרא "סלעים וגלים", ולא בכדִי.
המסעדה מציעה תפריט טעימות בן ארבע או חמש מנות לצהריים, ותפריט של שבע מנות לארוחת ערב. הכל מושתת על תוצרת טרייה ומקומית, שעיקרה דגים, בשר, ירקות, שמן זית ועשבי תיבול, אשר יוצרים יחדיו פסטיבל של טעמים הרמוניים. אפשר לקבל כאן מנות כמו תמנון משומר בשמן זית, משתלב בצורה נעימה עם וריאציה של סלק מבושל וגולמי מבושם בוֶורד גראסה. או בשר ארנב צלוי במיץ מיורן עם מדליון ממולא בכבד ובליווי תרד. בקינוחים: תות מקומי בטעם פרח סמבוק על פרחי מרנג.
רשימת היינות מאוזנת מאוד, וכוללת יינות אצילים ובעלי שם כגון שאטו לפאייט רוטשילד 1918, שאטו מרגו 1947 ושאטו ד'יקאם 1944. מרתף היין של המסעדה מוכר כ"אוצר", ובו שמורים יותר מ-15 אלף בקבוקים איכותיים, חלקם נדירים, ומבחר מרהיב של יינות בורדו.
![](https://cigarmag.co.il/wp-content/uploads/2024/12/restaurant-3.jpg)
תם עידן
השף המפורסם שמוביל את המסעדה כבר שמונה שנים, אַרנוֹ פֵיי (Arnaud Faye), החל את הקריירה שלו ב-1999 ועבד בכמה וכמה מסעדות מישלן בצרפת. ב-2007, בגיל 29 בלבד, מונה לתפקיד שף ראשי במסעדת l'Espadon שבמלון העילית "The Ritz" בפריז, והביא לה כוכב מישלן שני אחרי שנתיים. בתחילת 2011 הצטרף למסעדת מלון מנדרין אוריינטל שנפתח בפריז, ותוך פחות משנה מהפתיחה השיג שני כוכבי מישלן. ב-2012 לקח על עצמו אתגר חדש: לפקח על המטבחים של מלון Auberge du Jeu de Paume שבטירת שנטילי, הנמנה עם עמותת Relais & Châteaux ובבעלותו של הנסיך אגא חאן. תוך שנה זכה בכוכב מישלן, ושנה אחר כך בכוכב שני.
בקיץ 2016 הצטרף פיי ל-Chateau de la Chèvre d‘Or, ומאז, זה שמונה שנים הוא קובע את הטון והטעם במסעדה היוקרתית. באפריל השנה הודיע פיי כי בכוונתו לעזוב את השאטו, ובאוקטובר, כמו בכל שנה, המסעדה תיסגר לעונת החורף ופיי יסיר את הסינר ויעבור לאתגר הבא: מטבח מלון בריסטול בפריז. אין ספק כי השף שייכנס לכאן בעקבותיו ייאלץ למלא נעליים גדולות במיוחד.
![](https://cigarmag.co.il/wp-content/uploads/2024/12/restaurant-4-1.jpg)
שינוי זה מצטרף לעזיבתו של השף-קונדיטור האגדי ז'וליאן דוגורד לפני כחצי שנה. את מקומו תפס השף-קונדיטור המוכשר פלורן מרגילן, שכבר הוסיף לתפריט מנות מפתיעות. מרגילן זכה ב-2010 בתואר אלוף צרפת בקינוחים, וב-2013 הגיע למקום השלישי באליפות העולם לאמנות בסוכר. במהלך השנים השתתף וזכה בתחרויות נוספות ועבד במקומות נחשבים בצרפת. הוא הספיק לעבוד עונה לצדו של פיי ולהפיק מטעמים שכבר זכו להתייחסות העיתונות הקולינרית העולמית.
אז למי שעוד רוצה להספיק להכיר את "עז הזהב" במתכונתה הנוכחית, כדאי שימהר עוד הקיץ.
La Chèvre d'Or
Rue du Barri, Eze Village
(+33) (0)4 92 10 66 66