בני אצולה נדרשו מאז ומתמיד לענות על כמה תנאים בסיסיים כדי להבטיח את מעמדם: להיוולד למשפחה הנכונה, לרכוש חינוך ראוי, להיות בעלי רכוש, להתחתן נכון ולדעת להתלבש. אופן הלבוש של בני האצולה, והשימוש בכובעים בפרט, אפשרו לבני המעמד הגבוה לבדל את עצמם מהמעמדות הנמוכים יותר ולקבל יחס מתאים בכל מקום.
מאז ועד היום, כובעים נחשבים אביזר אופנתי מעורר סקרנות ודמיון, המעיד על טעם משובח וחוש אופנתי מפותח. בקרב בני האצולה ומשפחות המלוכה, הכובעים מהווים חלק בלתי נפרד מקוד הלבוש בטקסים רשמיים ובאירועים חברתיים חשובים. הנה שישה דגמים הנחשבים "כובעי חובה" – שלושה לגברים ושלושה לנשים.
לכובע שלי שלושה מעמדות
בעוד שבקרב נשות האצולה מתנהלת תחרות סמויה על התואר הבלתי רשמי "בעלת הכובע המרשים, האלגנטי והייחודי ביותר", אצל הגברים החוקים ברורים הרבה יותר, ומגדירים מעמדות גם לכובעים עצמם: כובע הצילינדר, המוכר בשם Top Hat, הוא הרשמי והמכובד ביותר, ואילו כובעי הבאולר וההומבורג ישמשו את האצילים באירועים קלילים ונינוחים יותר.
Top Hat (צילינדר)
כובעי הצילינדר הראשונים יוצרו כבר במאה ה-15, מפרוות בונה, שבמהלך הזמן הוחלפה במשי. בסוף המאה ה-18, רגע לפני שהצילינדר נעשה סממן אצולה מובהק, נעצר ברחובות לונדון גבר חבוש בכובע כזה, שמראהו הבהיל את העוברים והשבים, ונאלץ לשלם קנס של 500 ליש"ט. זמן מה לאחר המקרה אומץ הכובע על ידי רשויות החוק בבריטניה על מנת לשדר אחריות וסמכותיות, ומהר מאוד הפך לאביזר האופנתי המועדף על אריסטוקרטים צעירים בממלכה וגם בצרפת.
ה-Top Hat נחשב סמלם של אנשי עסקים מדושנים, בין היתר בשל הסיפור על הבנקאי המיליארדר האמריקאי ג'יי.פי מורגן, שהזמין לימוזינה מותאמת אישית עם גג מוגבה, על מנת שלא יצטרך להסיר את כובעו במהלך הנסיעה. למקרים כאלה בדיוק הומצא הצילינדר המתקפל (בצרפתית: שאפוקלאק), אשר נבנה על גבי מנגנון קפיצי שאותו יכול היה בעליו לקפל ולשאת בנוחות, ולפתוח חזרה באמצעות לחיצה קלה.
חבישת צילינדר נהוגה כיום בטקסים רשמיים של בית המלוכה הבריטי, וגם מהווה חלק מקוד הלבוש של Harrow school, אחד מבתי הספר הפרטיים היוקרתיים והוותיקים ביותר בבריטניה, שמתהדר ברשימת בוגרים מכובדת ובהם ווינסטון צ'רצ'יל, חוסיין מלך ירדן, נהרו ראש ממשלת הודו, והמשורר לורד ביירון. גם במירוץ הסוסים המלכותי של אסקוט, שנערך בבריטניה מדי שנה ומכתיב קוד לבוש מחמיר במיוחד, מחויבים בני האצולה לחבוש צילינדר.
The Homburg
כובע הומבורג – מגבעת קשיחה עשויה מלֶבֱד, מפרווה או מצמר, עם קמט אופייני בראשה – שימש עד סוף המאה ה-19 ככובע יומיומי לגברים. ביקור של המלך אדוארד השביעי בעיר הגרמנית באד הומבורג, שבמהלכו רכש לעצמו את הכובע המדובר, שינה את התמונה כולה והוביל את בני המעמד הגבוה בבריטניה להעתיק את הסטייל המלכותי.
עם החובבים הבולטים ביותר של ההומבורג נמנו ראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל ומחליפו אנתוני אידן. בתחילת המאה ה-20 הוא היה נפוץ מאוד בקרב בני האצולה, והגיע עד לראשו של נשיא ארצות הברית דווייט אייזנהאואר. בתחילת שנות ה-70 זכה הכובע לפופולאריות מחודשת בעקבות סרטי "הסנדק", שבהם כיכב על ראשו של אל פאצ'ינו.
The Bowler
הבאולר יוצָר לראשונה באמצע המאה ה-19, על פי הזמנה של אריסטוקרט בריטי בשם אדוארד קוק, שביקש כובע חזק ויציב, שלא ייפול מראשו בעת שהוא רוכב על סוס, במיוחד מתחת לענפים נמוכים. כאשר הגיע קוק לאסוף את הכובע שנוצר בעבורו, דרך עליו פעמיים כדי לוודא שהוא אכן חזק מספיק, ורק לאחר שראה כי טוב, שילם תמורתו והמשיך לדרכו.
בהתחלה היה הבאולר פופולארי בקרב מעמד הפועלים, ובהמשך אומץ על ידי בני המעמד הבינוני והגבוה, ואפיין במיוחד בנקאים ועובדי ציבור. כיום בני משפחת המלוכה הבריטית נוהגים לחבוש אותו במצעד השנתי של חיל הפרשים ובטקסים רשמיים נוספים, ובמהלך השנים נוצרו לו גם גרסאות נשיות.
פאשניסטה מתחילה או בת אצולה?
The Picture Hat
נהוג לומר כי כובע רחב שוליים זה, עמוס בקישוטים ועיטורים, קיבל את שמו בשל האופן שבו הוא ממסגר את פני האישה שעל ראשה הוא מונח. למעמדו הנחשב זכה כבר בסוף המאה ה-18, בזכות יצירות אמנות רבות שבהן הונצחו פניהן של נשות המעמד הגבוה החובשות אותו. הבולטות שביצירות הללו הן אלה של הצייר הבריטי תומס גיינסבורו, שהעניקו לכובע את הכינוי "Gainsborough Hat".
מהר מאוד נעשה הכובע פריט נחשק בקרב נשות האצולה האירופית, כאשר נוצות, פרחים ואפילו ציפורים מפוחלצות מעטרות אותו, ושימש כפריט אופנה מקובל בעיקר באירועי ספורט ובחתונות. עם השנים התכווצו ממדיו ועמם גם הפופולאריות שלו, אך בשנות ה-60 הוא זכה לעדנה מחודשת, לאחר שהשחקנית אודרי הפבורן נראתה עמו במלוא זוהרה בסרט "ארוחת בוקר בטיפאני".
כיום ניתן לראות את ה-Picture Hat על ראשיהן של נשות האצולה הבריטית, באירועים רשמיים כמו מירוץ הסוסים המלכותי של אסקוט. אחת מחובבותיו המושבעות היא קמילה, הדוכסית מקורנוול, אשתו של הנסיך צ'ארלס. בשנת 2012 כיכב הכובע גם בשבוע האופנה של ניו יורק, בתצוגה של המעצב הנודע מארק ג'ייקובס.
The Boater
מקורו של כובע הבואטר הוא בלבוש הרשמי של המלחים האירופים במאה ה-18, אשר כלל כובעים ישרי כיפה ושוליים, עשויים מקש. לקראת המאה ה-20 נכנסו כובעים אלה לאופנה והפכו לחלק מקוד הלבוש של אירועי הקיץ הרשמיים, במיוחד אלה הקשורים בהפלגות.
בד בבד, התפתחה גרסה נשית של הכובע, בעלת שוליים רחבים יותר, עשויה קש או לבד, ולרוב מעוטרת בפרחים. בעבר נהגו לכנותה בשם The Sailor, אך כיום נקראות שתי הגרסאות – הנשית הגברית – בשם הכולל בואטר.
עם כובע ה-Boater מזוהות כיום נשות אצולה רבות, ובהן הנסיכה ההולנדית ביאטריקס, הנסיכה ביאטריס מיורק, והגדולה מכולן – המלכה אליזבת השנייה בכבודה ובעצמה.
The Fascinator
קישוטי שיער מסוגים שונים עיטרו את ראשיהן של נשים מאז ומעולם, ובמאה ה-18 הם הגיעו לממדים עצומים, כשכללו נוצות יען ענקיות, אבני חן ותכשיטים, פירות, פרחים ועוד. בשם Fascinator נעשה שימוש לראשונה באמריקה של אמצע המאה ה-19, לצורך תיאור של סרטי תחרה עדינים שנקשרו לשיערן של הנשים. בהמשך התרחב המושג Fascinator גם לתיאור מסרקיות או קליפסים מעוטרים בנוצות, באבני חן ובשאר קישוטים, שהחלו להופיע על ראשיהן של נשות המעמד הגבוה, כתחליף לכובעים.
שעתם היפה ביותר של ה-Fascinators הגיעה דווקא בשנות ה-90 של המאה הקודמת, כאשר מעצבי הכובעים הבריטים סטיבן ג'ונס ופיליפ טריסי יצאו בעיצובים מרהיבים שכבשו די מהר את תצוגות אופנת העילית ברחבי העולם.
תחליפי הכובעים המעוטרים הללו נעשו פריט חובה בחתונות ובאירועים רשמיים של מעמד האצולה האירופי, והבריטי בפרט. דווקא במירוץ הסוסים המלכותי של אסקוט לא תראו כמעט את ה-Fascinators, וזאת בשל תקנות לבוש מחמירות אשר מחייבות, החל מ-2012, קוטר שוליים של ארבעה אינצ'ים לפחות.
לכובע חוקים משלו
כובעי האצולה, ממש כמו אנשי האצולה החובשים אותם, מלווים אותנו כבר מאות שנים, ונדמה שאינם מתכוונים להיעלם בזמן הקרוב. למרות מגמה גדלה והולכת של פנייה למותגי לבוש עממיים יותר מצד נשות משפחת המלוכה, מגמה שאותה מובילות המצטרפות החדשות למשפחה, קייט מידלטון ומייגן מרקל, נדמה שבכל הקשור לכובעים המצב שונה, ואף בן או בת אצולה לא יחשפו את פדחתם לשמש ויוותרו על אחד המאפיינים החיצוניים המובהקים של מעמדם.