איסוף חרבות הוא תחום בעל שורשים עתיקים, שהתפתח עם הזמן. סוחרים ואספנים עוסקים כבר שנים במכירה וברכישה של חרבות, הנמכרות בחנויות כלי הנשק או העתיקות; וכמובן שאי אפשר להתעלם מזירת המסחר המרכזית כיום, האינטרנט, שם תמצאו חנויות וירטואליות רבות בתחום.
בעידן המודרני, נדירים האנשים המתבססים על חרבות בתור כלי נשק והגנה עצמית. יש כמה בעלי מקצוע שמוצאים להן שימוש מעשי, דוגמת שחקני תיאטרון שמעלים מחזות הדורשים חרבות אותנטיות (מישהו אמר שייקספיר?), ויש אפילו כמה שפים במטבחי גורמה, המתבססים על יכולות החיתוך המופלאות שלהן לצורך הכנת המאכלים השונים. אבל רוב האנשים אוספים אותן במסגרת החיפוש שלהם אחר פריטים יוקרתיים, ייחודיים, עתיקים, אמנותיים ובעלי ערך אסתטי (וגם כספי).
באוספי חרבות לא רק הכמות מדברת אלא, ובעיקר, האיכות. האספנים יחפשו אחר הפריטים הנדירים, המפוארים והאמנותיים ביותר. המחיר גבוה בהתאם, ועשוי להגיע גם לחמש, לשש או אפילו לשבע ספרות. בדולרים.
כוחם של האצילים
קיימת זיקה הדוקה בין חרבות לבין אצולה. לאורך ההיסטוריה רבים מהאצילים בנו לעצמם מוניטין בכוח החרב. נשקי האצולה היו מאופיינים לא פעם במראה עוצר נשימה, כיאה למעמדם הגבוה: שילובי זהב, יהלומים ורכיבים יוקרתיים אחרים, עיטורים אמנותיים ועוד.
מקור החרב ובעליה הקודמים משפיעים רבות על ערכה. כמובן שחשוב לבצע בדיקות כדי לדעת אם מדובר בפריט אותנטי או שמא בהעתק או בזיוף מוצלח. החרב היקרה ביותר הידועה כיום היתה שייכת בעבר לקיסר הסיני צ'יאַנלוֹנג מהמאה ה-18: ב-2006 היא נמכרה בסכום אסטרונומי של שישה מיליון דולר, ושנתיים לאחר מכן ב-7.8 מיליון. היא כוללת כתובות ועיטורים אוריינטליים, והלהב מקושט בזהב משובץ בנחושת ובכסף.
גם חרבות שלא היו בבעלותם של שליטים מקושרות לעולם האצולה. הן שימשו נשקם האישי של הלוחמים בני מעמד האצולה, לרבות אבירים וסמוראים. מלבד התפקיד הברור בשדה הקרב היה להן פן סמלי וטקסי. במהלך השנים, עם הגברת השימוש בנשק חם, השימוש בחרבות בשדה הקרב ירד, אך יחד עם זאת, הביקוש להן כפריט אספנות עלה.
נשקם של הסמוראים
נקודת ההתחלה בבחירת החרב יכולה להיות מחקר היסטורי וגיאוגרפי. המחקר הזה מוביל את האספן פעמים רבות לעבר המזרח הרחוק והתקופות הקדומות יותר. חרבות מהמזרח הן פריטי חובה כמעט בכל קולקציית אספנים, ובייחוד באוספי יוקרה. אלה שמקורן ביפן ובסין מקבלות את רוב תשומת הלב, אם כי גם להודו, לקוריאה ולמדינות המזרח האחרות יש מה לתרום.
החרבות הן חלק בלתי נפרד מהמסורת היפנית. חרב ה"קַטָאנה" מזוהה עם הסמוראים, ולפי הפולקלור המקומי משקפת את נפשו של הלוחם המשתמש בה. כיום היא נפוצה מאוד בקרב אספנים, ולפעמים היא הפריט הראשון שממנו מתחיל האוסף. זו חרב מעוקלת בעלת להב מושחז בצד אחד בלבד, שזכתה לשפע אזכורים בתרבות המזרחית והמערבית כאחד: מסרטי הסמוראים של קורסאווה, דרך היצירות האלימות של טרנטינו ועד לסרטי קומיקס ופנטזיה שוברי קופות מהשנים האחרונות.
בתרבות המערבית, קטאנה מהווה לעתים שם גנרי לכלל החרבות היפניות, גם אם בפועל יש סוגים רבים אחרים של חרבות מארץ השמש העולה. אלה נבדלות ביניהן, בין היתר, בחומר הגלם, בצורה ובחדות הלהב. "וואקיזאשי" היא בעלת להב קצר, מושחז בצד אחד. היא נחגרה יחדיו עם הקטאנה, מה שהרכיב את ה"דַאישוֹ" וסימל את מעמדו של הסמוראי. "אוֹדאצ'י" ארוכה, וגם הלהב שלה מושחז בצד אחד בלבד, ואילו ל"צוּרוּגי" יש להב כפול.
בדרך כלל, החרבות היקרות והמבוקשות יהיו כאלה ששיטת הייצור שלהן קרובה ככל האפשר לייצור המסורתי הסיזיפי. יחד עם זאת, יש הבוחרים לרכוש קטאנה מייצור מודרני, הידועה בשם "שינקֶן". כל חרב כזאת מחושלת בתהליך מורכב הדורש מומחיות רבה, על ידי אחד מכ-250 נפחים הרשומים באיגוד היפני הרלוונטי. כל נפח יכול לחשל עד 24 חרבות בלבד בשנה, כך שהייצור רחוק מלהיות המוני.
החרבות של לוחמי קונג פו
לעומת ריבוי סוגי החרבות אצל היפנים, בסין יש שני סוגים עיקריים: "ג'יאַן" ו"דַאוֹ". ג'יאן היא חרב עם להב ישר ודק, מושחז בשני צִדיו. היא מכונה "הג'נטלמן של כלי הנשק", בעיקר מכיוון שהיא נישאה בגאון על ידי קצינים רמי דרג והפכה לסמל סטטוס. "דאו", בעלת הלהב המעוקל והרחב, היא החרב הראשונה שבה למדו לרוב להשתמש במסגרת קונג פו, אמנות הלחימה הסינית. לוחמים לא מאומנים, שהיו צריכים לעבור הכשרה תוך זמן קצר, אומנו להשתמש בה.
חלק מקסמן של החרבות הסיניות נובע מכך שהן כיכבו בז'אנר הסיפורת הסינית "ווּשיה" (Wuxia), המבוסס על הרפתקאות אמנויות לחימה בעת העתיקה. הן מקבלות עד היום מקום של כבוד בסרטי וושיה מהמזרח הרחוק ומהוליווד – סרטים דוגמת "נמר דרקון", "גיבור", "הממלכה האסורה", ואפילו סרט האנימציה המצליח "קונג פו פנדה".
אם מוסיפים לכך חרבות אחרות, מכל חלקי העולם, מבינים מדוע מִגוון האופציות כאן פשוט אינסופי. אם אתם מחפשים ליצור אוסף המשלב יוקרה, סטייל, עיצוב, אמנות והמון היסטוריה, יכול להיות שמצאתם את התחביב הבא שלכם. רק הכינו את הכסף ודאגו לקיר פנוי בבית.