ויוה אספניה

כרמים על מורדות אפיק נהר הדוארו. צילום Shutterstock
יין‭ ‬ספרדי‭ ‬זה‭ ‬לא‭ ‬רק‭ ‬ריוחה‭. ‬ספרד‭, ‬עם‭ ‬כ‭-‬12‭ ‬מיליון‭ ‬דונם‭ ‬כרמים‭, ‬יודעת‭ ‬לייצר‭ ‬יינות‭ ‬איכותיים‭ ‬לא‭ ‬פחות‭ (‬ויש‭ ‬שיאמרו‭ ‬אפילו‭ ‬יותר‭), ‬בעיקר‭ ‬מאזור‭ ‬דוארו‭.

היינות הספרדיים "טובים להשקות את הפילגש". כךשנה אחת לפני הספירהכתב המשורר והסופר הרומי הקדום אובידיוסבספרו "אמנות האהבה" שעוסק בעצם באמנות הפיתויאלא שבמהלך 2016 השנים שחלפו מאזהוכיחו יינות ספרד שבעזרתם אפשר לפתות כל אחד

ספרדארץ החצי האי האיבריהיא בבסיסה ארץ חקלאית עם דגש על גפניםזו מדינת יין רחבת אופקיםבעלת שטחי כרמים ענקיים ואמצעים מודרניים  לייצור ייןמבחינת שטח הכרמים היא הגדולה ביותר באירופה  11.7 מיליון דונם אך רק שלישית מבחינה כמותיתבהיותה משתמשת בבצירים מדודים וקטנים ובשיטת "בניית הכרםעם רווחים גדולים בין הגפנים.

ייצור היין בספרד החל הרבה לפני הספירההיינות הספרדיים עברו טלטלות רבות לאורך ההיסטוריהבהתאם לחוקים של הכובשים השוניםזמנם הקשה ביותר היה בתקופת הכיבוש האסלאמי והמגבלות שהטילאך מאז שחזרה המלוכה לספרדב1492היתה ליינות הספרדיים עדנה כלכליתבדמות השוק  הבריטייין השרי הספרדילמשלנחשב היין של האצולה הבריטיתב1805לאחר קרב טרפלגרשבו הביס הצי המלכותי הבריטי את ציי צרפת וספרדהצטמצם השוק של יינות ספרדובמקום האימפריה הבריטית נעשתה הולנדעל ממדיה הצנועיםהשוק העיקרי שלהם.

מהפכת יינות ספרד המודרנית התרחשה דווקא בזכות מחלת ה-Phyloxera Vestatrix  מחלה ה"אוכלתאת שורשי הגפןאשר פקדה את היבשת באמצע המאה ה18 והרסה את גפני אירופה החקלאיתיינני בורדושנעשו בשל כך מחוסרי  עבודהחצו את הרי הפירנאים והצטרפו ליינני ספרדשגפניהם נותרו בריאותהם הביאו לספרדלראשונהאת ה-Barrique  אותן חביות צרפתיות מסורתיות מעץ אלוןהמקנות מאז ליינות ספרד את העידון ואת יכולות ההישרדות שלהם.

אהבה ספרדית בניו יורק

בספרד יש שמונה אזורים ראשיים לגידול גפן וייצור ייןהמשתרעים על כל שטחהמצפון לדרוםכולל האיים הקרובים והרחוקיםהם מחולקים לכ70  תתיאזוריםמוגדרים לפי דירוג רשמישני אזורים בולטים מעל כולם במוניטין ובאיכות הייןאלה הם ריוחה (Riojaו-Ribera del Dueroריוחה הוא השם הידוע שבהםבעוד דוּאֶרו מוכר פחותמשום מהלמרות שיינותיו נחשבים הטובים בספרדואולי אף מהטובים בעולם.

 

הגעתם לאחד מכרמי יקב וגה סיציליה. צילום: Bodwgas Vega Sicilia S.A.
הגעתם לאחד מכרמי יקב וגה סיציליה. צילום: Bodwgas Vega Sicilia S.A.

סיפור האהבה האישי שלי עם היין של דוארו מתחיל בניו יורק, ברחוב 23, במסעדת "שני לובסטרים במחיר אחד". הבעלים, ספרדי שלא דיבר אנגלית, בעל שן זהב בולטת, היה מיודד אתנו, אנשי צוות אל על, ובאחד מביקורינו אצלו הציע לנו יין אדום כמלווה ללובסטרים. בהתחלה היתה התנגדות – אדום עם מאכלי ים לא היה מקובל באותם ימים – אך לאחר הטעימה הראשונה היין עבר את המבחן של הטירונים. והוא היה מיוחד כל כך, שהזמנתי בקבוק לקחת הביתה. זה היה בקבוק Vega Sicilia 1970 “Unico” הראשון שלי, אבל בהחלט לא האחרון. כך או כך, החֵך עדיין משחזר את טעמו המיוחד של אותו יין, טעם מורכב ומלא פרי צעיר וטרי. שם, במקום ההוא, הבנתי מה זה "יין אחר".

אבל איך זה שליָין ספרדי מצטיין יש שם שנשמע איטלקי לגמרי? היין והיקב נקראים על שם הקדושה ססיליה (Santa Cecilia), השומרת על ויאדוליד (Valladolid), מחוז משכנו של היקב, אלא שבמהלך השנים השם ססיליה השתבש והפך לסיציליה.

מצויד בזיכרונות נעימים מההתנסות במסעדת הלובסטרים, ולאחר טעימות נוספות מאותו יין, הגעתי למחוז ויאדוליד על מנת ללמוד ולהבין מקרוב את סודו של יין מיוחד זה. באותה תקופה יין דוארו היה בחזקת סוד של מביני דבר, סוד שעבר מכוס לכוס אך לא נשפך אל השוק האמריקאי.

מחוז ויאדוליד נראה ברובו כנווה מדבר. עצים מפוזרים בין דיונות בהירות של חול, אבנים עגולות על גדות הנהר, והשמש לוהטת כמו במדבר יהודה. הגפנים נטועות בסמוך לאפיק נהר הדוארו – "נחל הזהב", שזורם לאורך 600 ק"מ, חוצה את המחוז וממשיך לזרום ולחלק הרים ועמקים בין ספרד ופורטוגל (זהו הנהר שאקלימו והקרקע סביבו מסייעים בגידול הענבים המשמשים לייצור יינות הפורט המפורסמים).

חרשתי את האזור, דיברתי עם הייננים של אותם ימים, טעמתי את היינות השוהים עדיין בחביות העץ הצרפתיות, הבָּריק האמיתי, וביקב Bodegas Vega Sicilia הבנתי לראשונה את רזי ייצור היין הנחשב בעל יכולות שרידות אינסופיות.

סודות היקב

יקב וֶגה סיציליה (www.vega-sicilia.com) מזכיר את עברו ההיסטורי במבנה משנת 1864, בית היקב המקורי. המודרניזציה עשתה את שלה, היקב התרחב והתפשט, אולמות ענקיים של מכלים, ציוד חדשני, והרבה הרבה חביות עץ צרפתיות ואמריקאיות. ביקב ניהלתי שיחה ארוכה עם היינן המבוגר (בספרד אסור לומר זקן…), שלא דיבר שום שפה פרט לספרדית משונה דמוית קטלאנית, ובכל זאת הבנו זה את זה, במיוחד לאחר כמה כוסות יין.

הבעלות על היקב היא של משפחת אלווארז, שרכשה אותו מבעליו הקודמים בשנת 1982. באותה שנה ממש האזור קיבל את התואר הנכסף DOC (Dominacion de Origen Calificada – בתרגום חופשי: תו איכות ומקוריות). המשפחה הרכיבה צוות חדש והגדילה את היקף הייצור, שמגיע כיום ל-250 אלף בקבוקים בשנה, של כל היינות המיוצרים במקום. את יינות ה-Gran Reserva מייצרים בשנים מיוחדות מבחינת מזג האוויר וגיל הגפנים, וכמובן, בכמות מדודה.

מרתף חביות יין צרפתיות במרכז המבקרים של יקב וגה סיציליה. צילום: ויקיפדיה
מרתף חביות יין צרפתיות במרכז המבקרים של יקב וגה סיציליה. צילום: ויקיפדיה

היקב מפיק שלושה יינות:

Unico  יין הדגלמיוצר רק בשנים של בציר משובחבדרך כללכ80 אחוז ענבי טמפרניו ועוד קברנה סוביניון ומעט מרלו.

Reserva Especial  ממסך של כמה בצירים מצטיינים.

Valbuena  מיוצר בשנים שבהן לא מייצרים אוניקו.

 

שלושה יינות מיקבי אזור ריברה דל דוארו. צילום: ויקיפדיה
שלושה יינות מיקבי אזור ריברה דל דוארו. צילום: ויקיפדיה

בזכות מה יקב וגה סיציליה מצליח להגיע לרמה שאחרים לא מגיעים אליה?

מבנה הקרקע: הכרמים, בגובה 900 מטר, נטועים בקרקע ששכבתה העליונה חול ואבני נחל והשכבה התחתונה טיט ואבן גיר.

זני הענבים: טמפרניו ומעט קברנה סוביניון ומרלו. כולם מגפנים זקנות, לעתים בנות קרוב למאה שנה.

הבצירים: מובחרים ומוקטנים מאוד.

מיקרו אקלים: מזג אוויר יבש, טמפרטורות גבוהות ביום וקרות בלילה, עוזרים לחמיצות הטבעית להישמר.

השמירה הראשונית: בשלב הראשון, לאחר התסיסה הבסיסית, היין נשמר זמנית ב-Vats – חביות עץ ענקיות, כמו שאטו לאפיט.

יישון ארוך: לפני שלב הבִקבוק היין מבלה בחביות קטנות – צרפתיות ואמריקאיות – במשך שנים ארוכות (עשרות).

המשכיות מוקפדת: האנולוג-יינן החדש, חביאר אַאוּסאס, מנהל את הייצור משנת 1992, בהתאם להנחיות קודמיו ובהתאם לדרגת הטיב של הבציר.

כך קנה לו יין וגה סיציליה מקום של כבוד בצמרת יינות ספרד, הישג לא פשוט כלל וכלל, לנוכח רמתם הגבוהה מאוד של לא מעט יינות ספרדיים נוספים. האיכות מדברת ספרדית.

 

הרשמה לניוזלטר של סיגאר

    Shopping cart

    0

    אין מוצרים בסל הקניות.

    Hit Enter to search or Esc key to close
    האם את/ה מעל גיל 21?
    הכניסה לאתר מותרת מגיל 21 בלבד

    בכניסה לאתר זה הנני מאשר ומצהיר כי: (1) הנני בגיר אשר מלאו לו 21 שנים לפחות; (2) הנני מבקש, מראש ובכתב, להיחשף לפרסומת למוצרי עישון בלא חוזי (video) או שמע כלשון סעיף 3(ב)(5) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, תשמ"ג-1983.

    הנני מבקש לצפות בתכני האתר, וכן מספק את הצהרתי זו, באופן חופשי ותוך הבנה מוחלטת ומלאה של מעשיי והשלכותיהם ולא תהא ו/או למי מטעמי כל דרישה ו/או תלונה ו/או בקשה ו/או תביעה כלפי מפעילי האתר ו/או בעלי האתר ו/או מי מטעמם בקשר לתוכן האתר, לרבות התוכן השיווקי, הפרסומי והאינפורמטיבי המצוי בו.

    דילוג לתוכן