מי שאינו מצוי בעולם המושגים של נגני גיטרה, המונח "גיטרה אקוסטית" עשוי להטעותו, שכן זו אינה היחידה שמפיקה צליל מוגבר אקוסטית; גם לגיטרה הקלאסית וגם לגיטרות מסורתיות אחרות יש תיבת תהודה – ולא מנגנון חשמלי – להגברת האקוסטיקה של הצליל. במונח גיטרה אקוסטית נהוג להשתמש כמקביל למונח האמריקאי "גיטרה בעלת מיתרי פלדה" (Steel String Guitar), וזאת בניגוד לגיטרה הקלאסית בעלת מיתרי הניילון (Nylon String Guitar). אלא שגם המונחים האמריקאיים לא ממש עושים סדר בעניינים. המיתרים של גיטרות אקוסטיות לא בהכרח עשויים רק מפלדה, אלא גם ממתכות אחרות, ומנגד – מיתרי הצלילים הנמוכים של גיטרות קלאסיות מצופים בדרך כלל מתכת, אף הם.
ניתן לומר כי ההבדל המשמעותי ביותר בין סוגי הגיטרות השונים תלוי במתח. בגיטרה אקוסטית המיתרים מתוחים כמעט פי שניים מאלה של הגיטרה הקלאסית. ההבדל הזה במתח המיתרים בין הגיטרות השונות הוא הגורם לשוני בין סוגי הצליל שהן מפיקות, וממנו נגזרים מבנה הגיטרה וסגנון הנגינה האופייני.
הגיטרה האקוסטית אהובה מאוד על נגני מוזיקה מערבית-מודרנית. רוק, פולק, בלוז, קאנטרי וסווינג – כל הסגנונות הללו הולמים את הצליל הצלול והחזק שאפשר להפיק בזכות מיתרי המתכת ותיבת התהודה הגדולה.
עד סוף שנות החמישים שימשה הגיטרה האקוסטית סוג של "כינור שני", כמלווה של מבַצעי מוזיקה פופולארית, אך בתחילת שנות השישים החלו אמני בלוז וקאנטרי אמריקאים להעבירה אל קדמת הבמה ולשלב בהופעותיהם נגינת קטעי סולו. כך החלו לפרוח סגנונות ייחודיים לנגינה על גיטרה אקוסטית, והבולט בהם הוא פינגר סטייל – פריטה בקצות האצבעות או בציפורניים, במקום בעזרת מַפרֵט. כעשור לאחר מכן החלו גיטריסטים ברחבי העולם לשלב בנגינתם אלמנטים של פוֹלְק אירופי ומוזיקה קלאסית, ובכך הפכה הגיטרה האקוסטית לכלי סולו מתוחכם ומאתגר.
מרטין נותנת את הטון
הגיטרות האקוסטיות הטובות ביותר, שהפכו לסמן מוביל של איכות בסצנת המוזיקה העולמית, מיוצרות כבר יותר מ-180 שנה על ידי חברת מרטין האמריקאית. המותג הוותיק צלח את תהפוכות הזמן ואת המהמורות הכלכליות שחלו בעולם במרוצת השנים, וסיפק לנגנים, מאז ועד היום, את הכלים המשובחים להפגין את הווירטואוזיות המוזיקלית שלהם. בהקדמה לקטלוג 1904 של החברה כתב מייסדה, פרנק הנרי מרטין: "הדרך לבניית גיטרה שתיתן את הטון אינה בגדר סוד. הדבר מצריך זמן וסבלנות, בחירת חומרים קפדנית… ותשומת לב לכל פרט שעשוי לסייע לנגָן… גיטרה טובה לא יכולה להתאים לכל כיס, אבל מי מתחרט על השקעה בגיטרה טובה?".
מהו אותו צליל מדויק, אותו טון מכונן, שיצרו את העניין והביקוש לכלי שהפך לשם נרדף לאיכות מוזיקלית? יש שיציינו את המחויבות וההקפדה העילאית על כל פרט ופרט, ויש שיטענו כי המוניטין שבהם זכתה החברה מתבססים על הדגם שמאפיין את צליל הגיטרות שלה, ה-Dreadnoughts. דגם זה הוא כיום סטנדרט כשמדובר בגיטרות אקוסטיות, אך בעבר, צליל הבס העמוק שהפיקה תיבת התהודה של הגיטרה היה חידוש יוצא דופן.
היקרות ביותר
אם חשקה נפשכם לפרוט על מיתרי עילית במהדורה מיוחדת, הכוללת 50 גיטרות בלבד בעולם כולו, אתם מוזמנים לנסות להניח את ידכם על CS-OM True North-16. הגיטרה האקוסטית הייחודית מפיקה צליל יפהפה עם באלאנס מושלם, מתוכננת ככלי תזמורת, מיוצרת משילוב של חומרי איכות מהטבע כמו הוֹבנֶה (סוג עץ שחור, Ebony) ואשוחית אדירונדק (Adirondack Spruce), ואפילו משובצת באם הפנינה. את כל ההרמוניה הזאת תוכלו להשיג אפילו בארץ (מיוזיק סנטר, ראשון-לציון), תמורת 60 אלף שקל.
מגזין העסקים והפיננסים האינטרנטי "Money Inc" פרסם ב-2017 רשימה של הגיטרות היקרות ביותר שנמכרו אי פעם בעולם. באופן לא מפתיע, בדירוג חמש האקוסטיות המובילות ברשימה היוקרתית והמכובדת הזאת, אלה של מרטין תופסות ארבעה מקומות: החמישי, הרביעי, השני והראשון. זו שבמקום הראשון היא CF Martin Circa 1939 – גיטרה שזכתה להופיע על הבמה בידיו של אריק קלפטון ונמכרה תמורת 791,500 דולר, במכירה פומבית שהכנסותיה הוקדשו למרכז גמילה מהתמכרויות, שאותו קלפטון לקח תחת חסותו.
המבַצעים הגדולים
קלפטון הוא רק אחד מהשמות הגדולים של עולם המוזיקה אשר היו או עודם בעלים של גיטרות מרטין במהלך קריירה מפוארת וארוכת שנים. מאלה החיים עמנו היום אפשר למנות את מארק נופלר, סולן להקת דייר סטרייטס; אדי וֶדֶר, סולן להקת פרל ג'אם; ואֶד שירן, שאפילו זכה לכינוי "שגריר מרטין". ובין כוכבי הענק מהעבר יש לא מעט שמות שמרטיטים עד היום מיתרים בלב, ובהם ג'ואן באאז, ג'וני קאש, רוי רוג'רס, קורט קוביין (סולן נירוונה), ג'וני מיטשל, וגם אחד בשם אלביס פרסלי. כל האמנים המבצעים הללו ידעו להפיק מהמיתרים של מרטין את מה שליווה ומלווה דורות רבים של יצירות מופת מוזיקליות.
מאז היווסדה של החברה, בשנת 1833, ועד היום שוכנים המטה והמפעל הראשי שלה בעיירה הקטנה נצרת (Nazareth) שבפנסילבניה, ארצות הברית. בבניין, שהוכר ב-2018 כמבנה היסטורי, יש מוזיאון המציג את ההיסטוריה של מרטין וכן יותר מ-170 דגמי גיטרות של המותג שזכו לתהודה עולמית.
בשנים האחרונות החלה החברה לייצר גיטרות בהתאמה אישית לנגנים מהשורה הראשונה בעולם, ואריק קלפטון הוא אחד מהם. גם בתחום זה יש סיבה לגאווה ישראלית, שכן נגן הגיטרה הנודע אבי סינגולדה זכה אף הוא לגיטרת מרטין שנוצרה בעבורו בהתאמה אישית, ואף נושאת את חתימתו. כבוד.