חוויה מזוקקת פעמיים. ביקור משַכר ב-Hennessy

Château de Bagnolet. האחוזה של משפחת הנסי, משנת 1841
יש כמה דרכים לגלות את מקור הקסם והיוקרה של קוניאק. אנחנו בחרנו לטעום מקֶסם האריסטוקרטיה הצרפתית ב-Hennessy שבחבל שראנט, מולדתו של משקה המלכים

ציפיות הן דבר הפכפך. לפעמים אדם מתכנן טיול בעל תוכן מעניין, מארגן קבוצה של חברים, עושה את כל הסידורים הנדרשים, מכיר מישהו שממנו מצופה אירוח יוקרתי וחווייתי לכולם ומסכם אתו. ואז באה המציאות הכואבת, והמארח מתגלה באור מאכזב: התחבורה, תנאי הלינה – לוקים בחסר, והטיול… נהרס. ולפעמים קורה ההפך המוחלט: מתארגנת קבוצה של חברים שלא כולם מכירים זה את זה, התוכנית מעניינת, אך מסתמנת כצפויה מראש, והמארח מוכר פחות. ופתאום… התוכנית מתממשת כחוויה על-חושית של שירות, פאר ושהייה במקומות השמורים רק למתי מעט. זה בדיוק מה שקרה בביקורנו האחרון במולדת הקוניאק, חבל Chérente שבצרפת.

מפַריז הקרירה של חודש נובמבר, אנחנו מתרווחים בכורסאות הנוחות של מחלקת העסקים של הרכבת, השועטת במהירות 250 קמ"ש, בדרכנו אל המארחים שלנו – מזקקת הקוניאק Hennessy. ככל שאנו מדרימים כמעט עד בורדו, המודרניות של עיר האורות מפנה מקום לפסטורליות של הפרברים. בתחנת הרכבת של בירת מחוז שראנט – Angoulême, עיירה אפרורית ומנומנמת, מקדם את פנינו בחיוך מנומס נהג פרטי, לבוש בהידור מקצועי. במיניבוס מפואר, שעליו הכיתוב "Hennessy", הוא מסיע אותנו בין העיירות והכרמים הרבים אל היעד הנכסף, שאותו הכרנו בשלב זה רק בשם – Château de Bagnolet.

העיירה קוניאק, שאותה אנו עוברים דקות מספר לפני שמגיעים, שקטה ומסתורית. עם השלטים המסמנים את מיקומם של בתי הקוניאק הנודעים בעולם, מעוררת בנו את ההבנה שהגענו לקודש הקודשים של המשקה העתיק, העיירה ששמה הוא אחד הקריטריונים המחייבים לקביעה האם לברנדי מסוים מותר להיקרא "קוניאק".

קוקטייל מרענן על בסיס קוניאק הנסי, מול גני האחוזה

לאורך הנהר שראנט משתרע פארק רחב ידיים, וכשעוצרים ליד שער ברזל גבוה, אנחנו מבינים שכבר כמה דקות אנו חולפים על פני שטחה של האחוזה Château de Bagnolet. כעבור דקה אנחנו בכניסה למבנה הראשי של האחוזה, אשר נבנתה בשנת 1801 ונרכשה על ידי Auguste Hennessy ב-1841, והיום משמשת רק את אורחי הכבוד של משפחת הֶנֶסי. צוות הקונסיירז' מקבל את פנינו. התחושה: אנחנו בעולמה של האריסטוקרטיה הצרפתית של המאה ה-19, עם הארכיטקטורה, סגנון הגינון, הלבוש של הצוות, ובעיקר – עיצוב הפנים המוקפד, התואם את הפאר והיוקרה של אותה תקופה. עדיין מתקשים להאמין שהאחוזה כולה על כל צוותה עומדת לרשותנו, אנחנו נפגשים למטה, במרפסת הפונה אל הגינות המטופחות, לסיגר ולקוניאק Hennessy V.S Limited Edition JonOne, אשר מוגש תחילה בכוסיות, ולאחר היענות ערה מצדנו – הבקבוק מושאר ומתחסל במהרה.

 

סלון האחוזה. אווירה אריסטוקרטית

קורותיהם של "מי החיים"

הערב הוקדש לפגישה עם השגריר העולמי של הנסי, Jean Michel Cochet, לקוקטייל וארוחת ערב במסעדת  La Ribaudièreבעלת כוכב מישלן, של השף Thierry Verrat. הרשמיות של המפגש עם ז'אן מישל קושֶה התפוגגה מהר מאוד, ולאחר שטעמנו קוקטיילים על בסיס Hennessy X.O לצד מנות "פינגר פוד" שקשה לתארן במילים, ופגשנו את השף Verrat, התיישבנו לשולחן כאילו היינו כבר מכרים ותיקים. המנות והיין הוזמנו תוך התייעצות עם חברנו החדש, והיה זה ערב של הנאות קולינריות, יין מצוין, סיגר משובח, מצב רוח פנטסטי, וארבעה בקבוקים של Hennessy X.O.

קוניאק וסיגר במסעדת La Ribaudière, עם ז'אן מישל קושה, השגריר העולמי של הנסי (עומד שני משמאל)

יום המחרת הוקדש להיכרות אינטימית ביותר עם בית הנסי, כיום חלק מקונגלומרט היוקרה הגדול בעולם, Louis Vuitton Moet-Hennessy (LVMH). קוניאק מתחיל את דרכו באדמה ובגפנים, וכך, באופן טבעי, התחלנו את הסיור באחד הכרמים ובהסבר קצר על זני הגפנים המשמשים ליצירת הקוניאק. שני העיקריים הם Ugni Blanc, בעל עמידות גבוהה בפני מחלות, ו-Folle Blanche. מאפיין הטעם הבולט של יין שנוצר מזנים אלה הוא חמיצות גבוהה, אך הם מושלמים לתהליך הזיקוק וההתיישנות, כדי להפוך בסופו של דבר לקוניאק.

ז'אן מישל קושה מסביר על זני הענבים ועל תהליך הבציר

מהכרמים הסמוכים עברנו למזקקה עצמה, כדי לחזות בדודי הנחושת (Alembic) היפהפיים מזקקים את התירוש. אחרי הזיקוק הראשון, שנמשך כ-12 שעות, מתקבל נוזל בחוזק 30 אחוז אלכוהול, אשר עובר את הזיקוק השני, אף הוא בן 12 שעות, כדי להפוך ל"מי החיים", ה-Eau de vie, בחוזק 70 אחוז, כאשר מכל עשרה ליטרים של יין מתקבל ליטר אחד של Eau de vie. כעבור שנתיים (לפחות) של יישון, Eau de vie ייכנס לבלנד של Eaux de vie נוספים בני גילים שונים, לפי החלטת צוות של שמונה אנשים, ובראשם מאסטר בלנדר, ומזה יתקבל הקוניאק הנחשק, המסווג לפי גיל ה-eau de vie הצעיר ביותר בבלנד. זהו ההסבר ה"יבש", והוא קם בפנינו לתחייה, כשנגענו בקירות התנורים שמחממים את הדודים, הסנפנו את הניחוח השורר במזקקה וטעמנו משלושת השלבים של זיקוק היין – לפני הזיקוק, כשהוא חמוץ ועכור; אחרי הזיקוק הראשון, בעל טעם מוזר, פחות עכור ומזכיר גראפה; ואחרי הזיקוק השני, שורף את החך וצלול, חסר טעם כמעט. לחביות שבתוכן מתיישן ה-Eau de vie תפקיד מפתח בקביעת הטעם של המשקה המתקבל. לא כל עץ אלון יכול לשמש למטרה זו. האלון לייצור חביות קוניאק מגיע בדרך כלל מיער לימוזין, מעצים בני יותר ממאה שנים, והקרשים עצמם מתיישנים שלוש שנים באוויר הצח להוצאת המרירות, בטרם יהפכו לחבית.

האולם המרכזי של המזקקה Hennessy

כל השנים במרתף

חזרנו לאחוזה, לסיגר מהיומידור שבסלון ולקוקטיילים מרעננים על בסיס הנסי כמובן. אותם קוקטיילים, אגב, הגבירו את צריכת הנסי בארצות הברית עד כדי כך, שאפילו יצרנית הקוניאק הגדולה בעולם (גדולה יותר מהמקום השני והשלישי יחדיו) מתקשה לעמוד בדרישה.

לאחר ארוחת צהריים אקסקלוסיבית, שלוּותה ביינות משובחים וב-Hennessy X.O, ובין מנותיה כיכב מאפה עם פורל מעושן, קוויאר בלוגה וביצה עלומה, יצאנו עם ז'אן מישל לסיור קצר בגנים המטופחים של האחוזה, שם הציג בפנינו את סגנונות הגינון השונים, לפי מוצאם של בני המשפחה (אירים במקור).

מרתף החביות עם Eaux de vie מתחילת המאה ה-20

בתום הסיור בגנים עברנו אל מרכז המבקרים של הנסי ומשם, על גבי מעבורת המותג, בשיט שנמשך פחות מדקה, לגדה השנייה של הנהר שראנט, אל המתחם המאובטח של מרתפי היין. כשנכנסנו למבנה האפל, ראשינו הסתחררו. ראשית כל, מהניחוח של La part des anges ("חלקם של מלאכים") – שלושת האחוזים שמתנדפים מכל חבית קוניאק מדי שנה. אבל הדבר המדהים באמת היה טמון בהמשך השורות המסודרות כפלס של אלפי חביות קוניאק: השנים הרשומות על כל חבית, לציון שנת המילוי – משנות ה-80 של המאה הקודמת, אחורה בזמן, דרך שנות ה-70, ה-60, אל תחילת המאה. וזה לא הסתיים שם. ז'אן מישל הוביל אותנו אל מתחם נפרד שבו, מאחורי סורגים, על מדפי עץ כבדים, נחו מכלי זכוכית אטומים של Eau de vie, שעל תוויותיהם סומנו שנים מתחילת המאה ה-19(!)

חיוך למזכרת על רקע הכרמים, סביב מפת אזור שראנט על לוח אבן

ארוחת הערב נערכה באחוזה. מוקדם יותר נאמר לנו כי מר Maurice Richard Hennessy, דור שמיני למשפחה, מגיע כדי להיפגש ולסעוד אתנו. לבושים בהתאם למעמד, ירדנו בשעה שנקבעה אל הסלון המרכזי, שם חיכה לנו מארחנו, בשנות ה-70 לחייו, מאופק וסולידי, בעל מניירות אציליות. לאחר שיחת היכרות הדדית קצרה התיישבנו סביב שולחן ארוך. צוות של חמישה מלצרים, בכבוד ובתנועות מדויקות, הגיש מנה אחר מנה את היצירות המופלאות, שנֶהגו על ידי השף Guy Martin (בעל שלושה כוכבי מישלן) והוכנו למעננו על ידי השף David Fransoret, השף הפרטי של LVMH. הארוחה, שהתחילה עם Hennessy X.O על הקרח, המשיכה עם Hennessy Paradis היוקרתי, ולסיום – Hennessy Paradis Imperial, בלנד של Eaux de vie מהמאות ה-19 וה-20. מוריס סיפר לנו על אהבתו לחקלאות וגם על אהבתו למוזיקה קלאסית, שממנה נוצרו שיתופי פעולה של מותג הנסי עם הכנר הנודע ולדימיר ספיבקוב. הוא הוסיף וסיפר על פגישותיו עם שחקני קולנוע אמריקאים, עם שר החוץ הצרפתי, אשר ישב בדיוק במקום שבו ישבנו, ועל משפחת הנסי כיום.

אופן מזיגה מיוחד. מכניס לאווירה של ארוחת הגאלה

בבוקר הצונן של יום המחרת, עדיין אפופים באופוריה של היומיים האחרונים, כאילו כדי לאפשר לנו להתענג עוד קצת על האווירה האריסטוקרטית של המקום, שמענו כמה קולות נפץ מרוחקים ומיד אחריהם תקיעה בחצוצרה ונביחות כלבים. כן, מסע ציד ביער הסמוך… לבקבוק Hennessy X.O שהוגש ונגמר בארוחת הבוקר לא היה חלק בכך.

הֶנֶסי השמיני

הוא עומד בראש חברה ששמה מזוהה עם מותג קוניאק מהנחשבים בעולםמודה שסבו היה הדמות הנערצת עליוומצהיר שהמאסטרבלנדר של החברה הוא אבן היסוד שלהראיון עם Maurice Richard Hennessyנשיא חברת הנסי

כתב שמואל טל

מוריס ריצ'רד הנסי.
ושמוליק טל

בחודש נובמבר האחרוןעת התארחנו בחברת הֶנֶסינפלה בחלקי ההזדמנות לשבת לשיחה נעימהאחד על אחדעם נשיא החברהמוריס הנסי.

"לכבוד הוא לי לשאת את השם הנסי", הוא מציין בתחילת שיחתנו, "לדבר על ההיסטוריה של החברהלספר על תהליך גידול הענבים מנקודת המבט של חקלאיעל תהליך הזיקוק והיישוןהתחלתי לעבוד בחברה לפני 42 שנהכשהיתה עדיין משפחתיתואני הדור השמיניאמנם כיום היא חלק מתאגיד LVMH (Louis Vuitton Moet-Hennesy), אבל בשבילי היא תהיה תמיד חברה משפחתית".

מי היה המנטור שלך?

"סבא שלישהחל לנהל את החברה אחרי מלחמת העולם הראשונה עד 1965, היה האיש שהערצתי בילדותיספגתי הרבה מהיכולות החברתיות ומיחסי האנוש המיוחדים שלויחד עם הבנה שיווקית ומסחרית מוכוונת לקוחותאנושיתהוא היה איש יוצא דופןשאפתי להגיע לחצי מיכולתווהיום אני בהחלט מרוצה ממי שאני".

איך השפיע על הנסי המיזוג עם לואי ויטון?

"מאז שנת 1765, כשהוקמה הנסיועד 1985 מכרנו שני מיליון תיבות של בקבוקי קוניאקואילו מאז המיזוג ועד היום עלינו לשבעה מיליון תיבותכך שההשפעה היא פנומנלית ממש".

מה בעיקר אתה אוהב בתפקידך כנשיא החברה?

"את המפגש עם הלקוחות בכל מקום בעולםעל כוס קוניאק הנסיאו כאשר אני מארח כאןמספר על החברה ועל תהליך היצירה של קוניאק הנסי".

מה צופן העתיד לקוניאק?

"במשך השנים היה הקוניאק משקה שמתיישן היטב במסעות הארוכיםלאחר מכן הפך למשקה 'לונג דרינק', וכיום הוא טרנדי ומכינים איתו קוקטיילים או מגישים אותו עם קרחבעוד שתמיד מהלו אותו עם מיםכך או כךהוא תמיד יהיה משקה עם ייחוס".

תאר את מערכת היחסים עם המאסטרבלנדר.

"כדי לתכנן את הקוניאק שאותו נשתה בעשרות השנים הבאותצריכים להתקיים אמון הדדימקצועיות ויכולת תכנון לטווח ארוךלתחום התכנון מוקצה נתח עיקרי של המשאבים הכספיים והאחרים מהארגוןולכן הוא חייב להיות בידיים אמונות ומקצועיותלמזלנואנחנו נהנים מהידע ומהמסורת שעוברים במשפחתו של Yann Filliouxהמאסטרבלנדר שלנומדור לדורהקשר שלנו עם המשפחה הזאת החל עוד בימי סבי.

"המאסטרבלנדר הוא לא עוד אדם בחברהאלא אבן היסוד שלההוא צריך להיות בעל ידע נרחב באיתור הכרמים האיכותייםבסגירת הסכמים ארוכי טווח עם החקלאים במחירים טוביםשיאפשרו יצירת קוניאק במחירים תחרותייםהוא צריך להיות אוטוריטה הן בתוך הארגון והן כלפי חוץמול הצרכניםמול המדיה המסקרת את התחום ומול המגזר המקצועי והעסקיבפן השיווקיתפקידו לייצר מבחר קוניאקים רחב ומגוּון ככל האפשראת השילוב המושלם עם סיגר הוא העניק לקוניאק הנסי X.O".

מנקודת ראותו של מוריס הנסיהתפתחות המדיה החברתיתוהשיווק באמצעותההשתלבו היטב בעולם המסורתי והיוקרתי של פעילות החברה שהוא עומד בראשהוהוא מדגיש שהנסי עושה מאמצים רבים לפגוש את הצרכניםבאמצעות אירועי טעימות ואירוח חווייתיכי לאירועים כאלה מגיע קהל היעד שלה.

מוריס הנסי, דור שמיני למשפחת הנסי, מכבד את אורחיו הישראלים בארוחת הגאלה. מימין: אריק סלע, שמוליק טל, מוריס הנסי, אופיר נויברג, אילן גריזי, דרור חכים

מה הם התחביבים שלך ואיך הם משתלבים עם הנסי?

"אני אוהב מוזיקהומוזיקאים רבים מגיעים לכאןלאחוזהאנחנו ספונסרים של אירועים מוזיקלייםאני גם אוהב מאוד לבשל ולעבוד בכרם שבבעלותיאני בוגר לימודי חקלאותשבמסגרתם אף הגעתי בצעירותי כמתנדב לעבוד בקיבוץ בישראלאבל גולת הכותרת היאכמובןלהיות עם המשפחההדור הבאהילדים שלילא עובדים בחברהזו לא מונרכיהועובדה שאביJames Hennessyהיה בכלל מדען אטוםונקרא לעבוד בחברה רק לאחר מות אחיוהוא גם לא הכריח אותי לעבוד בהואפילו ניסה להניא אותי מכךאבל אני רציתיהשתלבתיוהנהלבסוף גם הגעתי להיות נשיא החברה".

מה תרצה להוסיףלסיום?

"כחברה שמייצרת כמחצית מצריכת הקוניאק העולמיתיש לנו מחויבות אדירה לצרכניםלחקלאֵי האזורהמבוססים על הצלחתנוול-950 העובדים שלנולשם כך אנחנו משקיעים בעתיד – בהובלתו של המנכ"ל Bernard Peillon – ביצירת תהליכים טובים יותר ליישון הקוניאק ובהקמת מרכז בִקבוקלוגיסטיקה והפצה חדשנישיספק את הפעילות הבינלאומית של החברהכך נמשיך להעניק לחובבי קוניאק הנסי את המשקה האהוב עליהםעוד הרבה שנים ודורות".

 

 

הרשמה לניוזלטר של סיגאר

    Shopping cart

    0

    אין מוצרים בסל הקניות.

    Hit Enter to search or Esc key to close
    האם את/ה מעל גיל 21?
    הכניסה לאתר מותרת מגיל 21 בלבד

    בכניסה לאתר זה הנני מאשר ומצהיר כי: (1) הנני בגיר אשר מלאו לו 21 שנים לפחות; (2) הנני מבקש, מראש ובכתב, להיחשף לפרסומת למוצרי עישון בלא חוזי (video) או שמע כלשון סעיף 3(ב)(5) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, תשמ"ג-1983.

    הנני מבקש לצפות בתכני האתר, וכן מספק את הצהרתי זו, באופן חופשי ותוך הבנה מוחלטת ומלאה של מעשיי והשלכותיהם ולא תהא ו/או למי מטעמי כל דרישה ו/או תלונה ו/או בקשה ו/או תביעה כלפי מפעילי האתר ו/או בעלי האתר ו/או מי מטעמם בקשר לתוכן האתר, לרבות התוכן השיווקי, הפרסומי והאינפורמטיבי המצוי בו.

    דילוג לתוכן