במאה השלישית לפני הספירה, בעיר אלכסנדריה, הוקמה אחת הספריות הגדולות והחשובות של העולם העתיק, אשר שימשה צינור מרכזי בהפצת התרבות ההלנית (יוונית) בכל רחבי העולם המוכר. על אף שהבניין ניזוק קשות בשרפה בשנת 48 לפני הספירה ונהרס במצור הרומי בשנת 278 לספירה, השפעת מורשתה התרבותית של הספרייה המשיכה להתקיים עד ימי הרנסנס.
במהלך שנות ה-70 של המאה שעברה התגבשה יוזמה בקרב אנשי אקדמיה מצרים להקים באלכסנדריה ספרייה שתשחזר את גדולתה של הספרייה העתיקה, ותחזיר לעיר את מעמדה כמרכז תרבותי עולמי. במימון ממדינות ערב, ובתמיכת כמה מדינות אירופיות, ממשלת מצרים וארגון אונסקו, הפרויקט יצא לדרך, והבניין המוגמר פתח את שעריו ב-2002 תחת השם "ביבליוֹתֶקה אלכסנדרינה".
מדובר במתחם ענק, 45 אלף מטרים רבועים, מול חוף הים התיכון, בסמוך לאוניברסיטה של אלכסנדריה ולאתר שבו שכנה הספרייה ההיסטורית. המתחם כולל ספרייה עם כושר קליטה של מיליוני ספרים, ולצדה מכוני מחקר, מוזיאונים עם אוספי ארכיאולוגיה מצרית ופרטי אמנות, תערוכות של כתבי יד עתיקים, תערוכות צילום וקולנוע. בשטחו פועלים גם מכון לקליגרפיה, מעבדה לשחזור כתבי יד ופלנטריום.
סימן ההיכר של המקום הוא חומה עגולה מגרניט, העוטפת את המבנים המרכזיים. הרעיון האדריכלי מתייחס לצורת הדיסקוס, המסמל את השמש, שהיא מרכיב משמעותי בתרבות המצרית העתיקה, וכן דימוי השמש כמפיצת אור – במובן של תרבות – על העולם. בכל אופן, זה מרשים ביותר, ועיצוב הפנים יומרני ומרשים לא פחות. וזה בשכונה שלנו…
Bibliotheca Alexandrina
www.bibalex.org/en/Default