Laal ya saphed? लाल या सफेद (מהינדית: "אדום או לבן?")

כרם בשעת זריחה בעמק נאשיק, "בורדו של הודו". צילום: Depositphotos
הודו, תת יבשת של רוחניות ומסתורין בתוך דוחק אנושי בלתי נתפס, ארץ בעלת מסורות עמוקות לצד השפעות של אימפריאליזם מערבי, נפתחה בעשור האחרון להשפעה מבחוץ גם בכל הקשור לתעשיית יין. התנאים קשים, ואף על פי כן הגפנים מניבות פרי והיקבים מפיקים יינות. קבלו לגימה

תת היבשת ההודית, ארץ שהעבר שלה מרתק לא פחות מההווה, מציגה היסטוריה בת יותר מ-3,000 שנה שבה שזורים פרקים של מלחמות בין שבטים בני דתות שונות, עד לקידום התרבות האירופית בעזרתה של האימפריה הבריטית המורחבת. הבריטים חלקו כבוד לאצילי ההודים, ולימדו שבעולם הנאור לוגמים ג'ין-אנד-טוניק לפני ארוחת הערב, ויין פורט לסיום. כך, אט-אט, הם החדירו להודו את הטעמים הראשונים המודרניים של יין בכלל, עד ליין המקומי של ימינו.   

הודו, הארץ הצפופה ביותר בעולם, מתקרבת לעבור את סין במספר תושביה – מעל 1.32 מיליארד בני אדם בשנת 2016. תת יבשת ענקית, המשתרעת על שטח עצום – מהרי ההימלאיה בצפון ועד קרוב לקו המשווה בדרום, כשהאוקיינוס ההודי עוטף את מרכזה ודרומה משני עבריהם. 3,214 קילומטר מצפון לדרום ו-2,933 ק"מ ממזרח למערב חובקים בתוכם את 29 המדינות שמהן מורכבת מדינת הענק ההודית, מקשמיר שבצפון ועד טאמיל-נאדוּ בדרום, עם המובלעת הפורטוגזית לשעבר גוֹאה (כיום המדינה הקטנה ביותר בתת היבשת), בדרום-מערב.

האקלים במרבית שטחה של הודו הוא מונסוני, ויש בה שלוש עונות עיקריות: עונה שחונה וקרה יחסית (אוקטובר עד פברואר), עונה שחונה וחמה (פברואר עד מאי) ועונה גשומה וחמה (מאי עד אוקטובר). על האקלים ההודי נכתבו הרבה עבודות, וגשמי המונסון ממשיכים בשלהם: בכל שנה, בין מאי לאוקטובר, כאמור, יש לצפות לים של גשם, שהוא "חמצן" למגדלי האורז ואסון למגדלי הגפן. כדי להמחיש את כמויות הגשם העצומות ואת הקשיים הנגרמים בגללן לחקלאות הגפן, די אם נציין כי בעיר נאשיק (Nashik), "בירת היין" של הודו, יורדים בשנה גשומה ממוצעת כ-3,000 מילימטר גשם, בעוד הכמות הרצויה היא 600-550 מילימטר בלבד. החום והלחות ברוב חודשי השנה, כמו גם גשמי המונסון בעונתם, יוצרים, אם כן, תנאים בלתי אפשריים כמעט לגידול גפן, ובכל זאת, הכרמים מלבלבים והגפנים גדלות בכל התנאים, גם בלי תנאים.

בציר באזור בנגלור שבמדינת קַרנַטאקה. צילום: Depositphotos

מאיסור מוחלט על ייצור ושתיית אלכוהול, לפי חוק משנות ה-80 של המאה הקודמת, חלה בעשור האחרון התקדמות מרשימה, עם רישיונות לגידול גפן, לייצור יין ולצריכתו. שלושה אזורים מייצרים יין, והם שונים זה מזה בכל – בגובה הכרמים, בהרכב הקרקע, בשיטת תליית הגפנים, וכמובן, בסוגי היינות. האזור הצפוני שבהם הוא מדינת קשמיר, השוכנת בגובה ממוצע של אלף מטר ומאופיינת באקלים קר יחסית ויבש. שני האזורים האחרים הם מדינת קרנטאקה (Karnataka) ומדינת מהראשטרה (Maharashtra), שגובהן הממוצע 300-200 מטר והן בעלות אקלים חם ורטוב. בשתי אלה, הממוקמות בחלק הדרומי-מערבי של תת היבשת, מתרכזת מרבית חקלאות הגפן ותעשיית היין. במהראשטרה שוכנת העיר המרכזית של התעשייה, נאשיק, "בורדו של הודו". עיר מודרנית, קרובה לאוקיינוס ההודי, וסביבה המספר הגדול ביותר של יקבים – גדולים, בינוניים וקטנים – על כרמיהם.

מיון ידני ראשוני של ענבי יין בחצר היקב, בבוקר שלאחר הבציר. צילום: Depositphotos

רוח מערבית קלה

היקבים בהודו מפיקים את רוב סגנונות היין – יינות אדומים, לבנים, יינות מחוזקים דמויי פורט ויינות מבעבעים. שטחם הכולל של הכרמים כ-123 אלף דונם, בחלקם כרמים לענבי מאכל. 92 יצרני יין רשומים סטטיסטית, מקצתם בוטיקים זעירים, ורק מעטים בעלי יכולת ייצור בקנה מידה מערבי.

הנה סקירה קצרה על שלושה מהיקבים המובילים בהודו. בכולם מורגשת השפעה מערבית, ולא במקרה. שלושתם גם מציעים סיורים מודרכים וטעימות, וכן אפשרויות לינה ובילוי משפחתי, כמו ביקבים האמריקאיים.

פינה במרכז המבקרים של יקב Sula Vineyards

היקב: Sula Vineyards

היקב הפופולרי ביותר בהודו וגם הגדול ביותר מבחינת היקף הייצור (9.5 מיליון בקבוקים בשנה) שוכן בעמק נאשיק, מרחק 180 קילומטר ממומבאי, בירת מדינת מהראשטרה. כרמי היקב נשקפים ממרפסת המבנה, ובלילות הם מוארים כבחיזיון אור-קולי. היקב מייצר כ-70 אחוז מיינות הודו כולה, ומקבל אלפי מבקרים הלומדים כאן את סודות ייצור וטעימת היין בעזרת מדריכים מקומיים. הוא גם יבואן של יינות מכל קצות העולם, כמו גם משקאות אלכוהוליים אחרים ובירה. יינות יקב סוּלַה זכו בפרסים יוקרתיים בתחרויות בינלאומיות, כגון זו של המגזין "Wine Enthusiast" והתחרות "Syrah du Monde".

Sula Rasa Shiraz 2014.

היין: Sula Rasa Shiraz 2014. בשיראז ההודי הזה מוצאים תוספת של ניחוחות וטעמים שלא קיימים בשום שיראז אחר. מין פלפל עדין על רקע של עלה ירוק, חריפות עדינה של תבלין לא מוכר. היין, בצבע ארגמן כהה בוהק, הוא בעל ניחוחות המגרים את האף, עם גוף מוגדר וטנינים רכים. התבגר 12 חודשים בחביות אמריקאיות וצרפתיות ועוד שנה בבקבוק ביקב. יין עם חתימה מקומית מובהקת.  

יקב Grover Zampa, עמק נאשיק

 Grover Zampa Vineyards

ליקב זה יש שני מרכזי ייצור ושטחי כרם – אחד בעמק נאשיק, והשני ב-Nandi Hills, לא הרחק מהעיר בנגלור שבמדינת קרנטאקה, שם הוא ממוקם במורדות גבעה, על קרקע חולית אדומה בהירה. כל אחד מהם מפיק יינות אחרים, בהתאם לתנאים הסביבתיים. היקב הוא השני בגודלו בהודו בנפח הייצור – כ-1.2 מיליון בקבוקים בשנה, עדיין רחוק מאוד מהמקום הראשון (של יקב סוּלה). אחדים מיינותיו זכו בפרסים נחשבים.

Zampa Soirée Brut Rose 2014.

היין: Zampa Soirée Brut Rose 2014. יין מבעבע, מיוצר בשיטה הקלאסית הצרפתית, אבל בניגוד אליה, מענבי שיראז. הענב ההודי מלא פרי אדום בשל, וגם אלכוהול של השמש המקומית. יין בגוון אדמדם עדין, יבש, מלא מיליוני בועות המנסות לעזוב את הכוס הגבוהה. מדיף ניחוחות של פרחים אדומים, כמו עלי ורדים, וטעמים של תותי שדה בשלים. יין חביב בהחלט, עדין, עם סיומת קצרה ומרעננת. 

יקב Fratelli

Fratelli Wines

כ-170 קילומטר דרומית לעיר פּוּנַה שבמדינת מהראשטרה, העיר שנודעה כמרכז רוחני בזכות האשראם של אושו, נוסד בשנת 2006 יקב Fratelli, שפירוש שמו, באיטלקית, הוא "אחים". ואכן, היקב הוא פרי שיתוף פעולה של שלושה זוגות אחים – זוג אחד מאיטליה, האחים Secci, ושניים מהודו, הצמד Sekhri והצמד Mohite-Patil. הם צירפו אליהם יינן איטלקי בעל ניסיון, וכל החבורה הזאת אחראית על 17 יינות היקב.

Fratelli Sette 2012

היין: Fratelli Sette 2012. ממסך מקורי ומוצלח של ענבי סאנְג'וֹבֶזֶה (70%) וקברנה סוביניון (30%). הענבים מגיעים מכרמים הנטועים בגובה 650 מטר מעל פני הים, בהבדלי טמפרטורה של 15 מעלות בין יום ולילה – תנאי מצוין לגידול גפן. היין בגוון ארגמן בוהק, בעל גוף, עם ניחוחות וטעמים מורכבים של שזיפים, דובדבנים, וניל (14 חודש בחביות), וסיומת ארוכה ומוגדרת.

 

הרשמה לניוזלטר של סיגאר

    Shopping cart

    0

    אין מוצרים בסל הקניות.

    Hit Enter to search or Esc key to close
    האם את/ה מעל גיל 21?
    הכניסה לאתר מותרת מגיל 21 בלבד

    בכניסה לאתר זה הנני מאשר ומצהיר כי: (1) הנני בגיר אשר מלאו לו 21 שנים לפחות; (2) הנני מבקש, מראש ובכתב, להיחשף לפרסומת למוצרי עישון בלא חוזי (video) או שמע כלשון סעיף 3(ב)(5) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, תשמ"ג-1983.

    הנני מבקש לצפות בתכני האתר, וכן מספק את הצהרתי זו, באופן חופשי ותוך הבנה מוחלטת ומלאה של מעשיי והשלכותיהם ולא תהא ו/או למי מטעמי כל דרישה ו/או תלונה ו/או בקשה ו/או תביעה כלפי מפעילי האתר ו/או בעלי האתר ו/או מי מטעמם בקשר לתוכן האתר, לרבות התוכן השיווקי, הפרסומי והאינפורמטיבי המצוי בו.

    דילוג לתוכן