מאז ומתמיד ירידי אמנות נחשבים כפלטפורמה מקצועית מקיפה עבור אספנים, אוצרים, גלריסטים, מנהלי מוזיאונים וחובבי אמנות, אשר באים להיחשף למגמות חדשות ולצפות ביצירות ובפרויקטים של האמנים המשפיעים בעולם.
ביקור ביריד אמנות בינלאומי הוא כמו שיטוט במאות גלריות ברחבי העולם בעת ובעונה אחת. חגיגה מעוררת השראה של יצירתיות, במגוון מדיומים וטכניקות. כל גלריה מציגה בביתן שלה את העבודות הנבחרות של אמניה, ובמהלך היריד אפשר ליהנות גם מפעילויות העשרה כמו הרצאות, סרטים ופאנלים שעוסקים בסוגיות שונות בעולם האמנות, בהנחייתם ובהשתתפותם של אמנים ואוצרים חשובים. מחירי העבודות גבוהים – מעשרות אלפי דולרים ליצירה ועד סכומים מרקיעי שחקים של מיליוני דולרים. רוב העסקאות הגדולות מתבצעות ב-Preview – תערוכה מוקדמת, הנפתחת לאספנים ולמוזמנים בלבד. לאלה מתאפשרת גם כניסה חופשית לטרקלין VIP, שם נפגשים בכל יריד חברי "חוג הסילון" של עולם האמנות.
סביב כל אחד מהירידים החשובים התפתחה במהלך השנים תעשייה של אירועי אמנות, תערוכות וירידי לוויין ברחבי האזור, במטרה למשוך את קהל שוחרי האמנות שמגיע ליריד המרכזי. מלבד הירידים הגדולים מתקיימים בעולם מאות ירידים קטנים, שבהם מציגות גלריות מקומיות וגם בינלאומיות יצירות במחירים נגישים יותר. בכתבה זו נסקור כמה מירידי האמנות הנחשבים והמובילים בעולם.
"Art Basel" – שוויץ, מיאמי, הונג קונג
במתחם ה-Messeplatz בבאזל שבשוויץ מתקיים מדי שנה, כבר 49 שנים, יריד האמנות החשוב והמפורסם מכולם, ומושך אליו עשרות אלפי מבקרים. הצלחתו הגדולה של היריד והמוניטין שצבר הניעו במרוצת השנים את המארגנים לפתוח לו זירות נוספות – במיאמי ובהונג קונג.
"ארט באזל" שוויץ:
באזל, עיר קטנה ורגועה בדרך כלל, משנה בכל חודש יוני את פניה, ורחובות העיר מתמלאים בקהל אנין טעם של אמנים, אוצרים, אספנים, מבקרים וסוחרי אמנות, שמתקבצים בה לכבוד יריד ארט באזל השנתי. 290 גלריות מובילות מציגות עבודות של יותר מ-4,000 אמנים, אחרי שעברו סינון קפדני ונבחרו על ידי ועדת קבלה, שבוחנת את איכות האמנים ואת הפעילות של הגלריה במהלך השנה.
היריד כולל שתי קומות של תצוגה עשירה של עבודות אמנות. בקומה הראשונה מציגות הגלריות הידועות והגדולות אמנות עכשווית ומודרנית במיטבה, של המאסטרים הגדולים במאה ה-20 וה-21, מפיקאסו, מירו, ג'אקומטי ומאטיס, דרך בסקיאט ואנסלם קיפר ועד אנדי וורהול, ג'ף קונס, דמיאן הירסט ועוד רבים וטובים. בקומה השנייה מציגות גלריות צעירות, עכשוויות ותוססות יותר.
גולת הכותרת של היריד היא האגף "Unlimited", שנפתח בשנת 2000. באגף מוצגות תערוכות יחיד אוונגרדיות של אמנים ידועים, לצד צעירים השייכים לגלריות המציגות ביריד ונבחרים על ידי האוצֵר הראשי של Unlimited. יש כאן עשרות פרויקטים מונומנטליים ומיצבים ענקיים – פסלים, ציורים, הקרנות וידיאו, עבודות סאונד ומיצגים של אמנים המופיעים בפני הקהל.
במהלך ימי היריד נערכים גם ירידי לוויין, למי שמחפש עבודות במחירים נוחים יותר, ובהם "ליסטה", "וולטה", "ארט פוטו" ו"דיזיין מיאמי" המציג עיצוב עכשווי
"ארט באזל" מיאמי ביץ':
נוסד ב-2002 ונחשב יריד האמנות הגדול והמוביל בארצות הברית. פותח את שעריו מדי חודש דצמבר לעשרות אלפי מבקרים וליותר מ-260 גלריות נבחרות מרחבי ארצות הברית, דרום אמריקה, אסיה, אירופה ואפריקה, המציגות עבודות של אמנים מודרניים ועכשוויים. אווירת היריד במיאמי שוקקת חיים ופחות רשמית מזו שבבאזל. העיר מלאה בהשקות, אירועים, קוקטיילים, הקרנות וידיאו תחת כיפת השמים ומסיבות מסביב לשעון. הפנינג אחד גדול של ארט ופלז'ר.
סביב היריד המרכזי מתקיימים בעיר ירידי לוויין כמו "ארט קונטקסט", "ארט מיאמי", "אקווה", "סקופ" ועוד, המציגים עבודות של אמנים צעירים יותר. מוזיאונים לאמנות עכשווית בעיר – Perez Museum ו-Bass Museum – מציגים תערוכות מעניינות, וחללי תצוגה של אספנים פרטיים ממיאמי (אוסף רוּבֶּל, אוסף מרגוליס, אוסף דה לה קרוז) פתוחים לקהל הרחב.
חובבי העיצוב מוזמנים ליהנות מ-"Design Miami" – תערוכת עיצוב בינלאומית, המציגה רהיטים, שטיחים, כלים וגופי תאורה מחומרים חדשניים וייחודיים.
"ארט באזל" הונג קונג:
יריד זה, המתקיים בחודש מרץ, הוא כאמור השלוחה האסייתית של היריד השוויצרי, והחל את דרכו ב-2013. יש בו ייצוג גדול של גלריות מאסיה בשילוב גלריות מאירופה ומארצות הברית, וקהל המבקרים האסייתי נחשף כאן לאמנות מערבית עכשווית.
"Frieze" – לונדון, ניו יורק, לוס אנג'לס
לונדון נחשבת בירת התרבות והאמנות העולמית, ובתחילת אוקטובר נערך בה, מדי שנה, יריד האמנות Frieze, שהחל את דרכו לפני 16 שנה ומאז הפך לאחד החשובים בעולם.
היריד, המתקיים בריג'נטס פארק, מורכב למעשה משני ירידים. בראשון, "Frieze Masters", 130 גלריות מציגות אמנות קלאסית ומודרנית של המאסטרים הגדולים, שנוצרה עד שנות האלפיים. ביריד השני מציגות 160 גלריות אמנות עכשווית של קרוב לאלף אמנים חיים ויוצרים. לצד היריד מתקיימת בפארק תערוכה של פסלי חוץ, פרי עבודתם של אמנים מובילים מכל העולם, הפתוחה לקהל הרחב במשך שלושה חודשים.
הגרסה האמריקאית ליריד שמקורו בלונדון היא Frieze ניו יורק, המתקיים בתחילת חודש מאי באי Rondall שבאיסט ריבר. גם כאן יש הזדמנות להיחשף לאמנות ברמה גבוהה של אמנים איקוניים וידועים מתחום האמנות המודרנית, אך גם של אמנים צעירים ועכשוויים.
בפברואר 2019 נפתח לראשונה Frieze לוס אנג'לס, שהציג 60 גלריות מכל העולם עם דגש על גלריות מאזור קליפורניה.
"Fiac" – פריז
גם בעיר האורות יש יריד אמנות גדול ונחשב מאוד. זהו היריד Fiac, אשר מתקיים בכל אוקטובר כבר 44 שנים. 195 גלריות מציגות עבודות של 1,500 אמנים מודרניים ועכשוויים במוזיאון Grand Palais המפורסם. בתקופת היריד כל העיר מתהדרת בפסלים ובמיצבים גדולים, הממוקמים בפֶּטיט פַּאלֶה, בגני טולרי, בכיכר ונדום ובכיכר קונקורד, והמוזיאונים בעיר מציגים תערוכות מעניינות.
"Artissima" – טורינו (איטליה)
יריד האמנות הגדול באיטליה מתקיים כבר 24 שנים, בתחילת חודש נובמבר. העיר טורינו, השוכנת בצפון מערב איטליה, ידועה כמרכז תעשייתי, אבל היא גם מרכז עסקי-תרבותי תוסס, המציע שפע של אמנות, מוזיקה ותיאטרון. כ-200 גלריות מ-35 מדינות מציגות ביריד עבודות של אמנים עכשוויים מבוססים לצד אמנים צעירים, ידועים פחות. המבקרים מוזמנים לבקר גם בחלל האוסף הפרטי של משפחתSandretto , שבבעלותה יותר מאלף יצירות של אמנים חשובים כמו סינדי שרמן, מאוריציו קטֶלן, אניש קאפור, תומס רוּף ועוד.
ואם אתם כבר בטורינו, אל תחמיצו ביקור בקסטלו די ריבולי – מוזיאון לאמנות עכשווית, השוכן במצודה של העיירה הסמוכה ריבולי ומשלב אמנות עכשווית בועטת עם עבודות קלאסיות של המאסטרים הגדולים.
"צבע טרי" – ישראל
אירוע האמנות השנתי הגדול והמשפיע ביותר בישראל, עם כ-35 אלף מבקרים בכל שנה, מתקיים בתל-אביב זו השנה ה-11. הוא מהווה נקודת מפגש בין שוחרי אמנות לבין אמנים ואנשי מקצוע מהתחום, ומאפשר רכישת עבודות של מיטב האמנים והמעצבים בני זמננו.
ביריד יש אגף הנקרא "חממת האמנים העצמאיים", אשר חושף מדי שנה עבודות של אמנים מבטיחים בתחילת דרכם המקצועית, שאינם מיוצגים בגלריות. הם מגישים עבודות באופן אנונימי ונבחרים על ידי ועדה מקצועית של מומחים בתחום.
בתערוכה המרכזית מוצגות עבודות של אמנים מקומיים ובינלאומיים, מיצבים גדולים שנוצרו במיוחד עבור היריד, ועבודות של אמני הגלריות המציגות. כחלק אינטגרלי מיריד צבע טרי מתקיים גם אירוע "עיצוב טרי", אשר נותן במה למעצבים צעירים המציגים פריטי ריהוט, גופי תאורה, כלים ותכשיטים מחומרים חדישים ולא שגרתיים.
כמו בירידים בעולם, גם בישראל הוצגו ביריד האחרון תערוכות לוויין ברחבי תל-אביב – בגלריות המרכזיות, בחללי תצוגה אלטרנטיביים, בבתי מלון ובמסעדות, שפתחו את דלתותיהם לחגיגת האמנות והעיצוב בעיר.