לארמניאק סֶמפֶה לא רק שם, יש לו גם כתובת וסיפור אישי. הוא נולד בחלק הדרום מערבי של צרפת, בעיירה Villeneuve de Marsan שבמחוז גסקוני, שבו גדלו, חיו ולחמו שלושת המוסקטרים. כאן הכל מתנהל על בסיס כבד אווז – מארוחת הבוקר ועד למנה האחרונה שאחרי ארוחת הערב. כבד אווז, וארמניאק.
היה לי הכבוד להכיר את האדון סמפה, איש מיוחד, לוחם מחתרת לשעבר וחבר באספה הלאומית הצרפתית. יום שלם הסתובבתי במזקקה שלו, למדתי את הנושא, הרחתי, טעמתי, אכלתי וטעמתי מחדש, חזרתי למלון מלא כבד אווז וארמניאק משנת בציר 1962, מחבית מיוחדת השמורה לאנשים חשובים. כן, באותו יום הרגשתי איש חשוב.
תהליך הייצור דומה מאוד לזה של הקוניאק, אך קצר יותר: זיקוק אחד בלבד, ובעזרת אביק (בלועזית, Alembic. כלי מיוחד לזיקוק נוזלים) שונה, בעל צוואר מקוצר, על מנת לשמר את הניחוחות והטעמים של הטרואר המקומי. זני הענבים לייצור הארמניאק זהים או קרובים לאלה של הקוניאק – אוּני בלאן, פוֹל בלאנש, קולומבר, בַקוֹ – בתוספת שמות מקומיים.
גיל המשקה הרשום על הבקבוק מציין את גילו של המשקה הצעיר ביותר בממסך. לדוגמה, ממסך של 18 שנה יכול לכלול ארמניאק בן 50 שנה. על אף הדמיון ביניהם, ארמניאק לא שותים בכוס של קוניאק, כי אם בכוס בעלת פתח מוקטן, כמו כוס שמפניה, כדי שהניחוחות האופייניים לא יתנדפו.
המשקה, בעל צבע ענברי, מפיץ ניחוחות של אדמה חרושה ועץ קלוי חזק, עם טעמי טופי, שוקולד, דבש, מעט פלפל שחור ונוגט מתקתק. דיז'סטיף מצוין לאחר זלילה בשרית.
בקיצור: משקה בעל יכולות, מפגין נוכחות
ארץ ייצור: צרפת תקופת יישון: עשר שנים לפחות מחיר: 299 דולר