בדרך לריוחה, לאחר ביקור תרבותי במוזיאון גוגנהיים הישן-חדש בעיר היפהפייה בילבאו, הנוסע מכיוון מערב ממשיך על הכביש המתפתל לעמק Iregua שבחבל הבסקים ההררי, ומשם בירידה לאורך הנהר Ebro, מגיע כעבור כמאה קילומטר אל לב לִבה של ארץ היין הספרדית.
ריוחה, "הבורדו של ספרד", נותנת את הטון, את הצליל אשר מגדיר את הפרטיטורה של יינות ספרד הצפונית. היא משמשת מקור למידה על זן יין מובחר, על ממסכיו הקלאסיים ועל יינות ספרד המתקדמת. ארץ מורכבת גיאוגרפית, בחלקה הררית ובחלקה שטוחה, ריוחה חובקת מסורת עתיקה של גידול גפן וייצור יין. היא מחולקת לשלושה אזורי ייצור יין, לפי הגדרתם הרשמית: La Rioja, Navarre ו-Alava. כל יין הנושא את שם ריוחה חייב להיות מיוצר מענבים מקומיים, ויינות שלושת האזורים הנ"ל מקבלים "אישור מקוריות" – Qualified Designation of Origin (בספרדית: Denominación de Origen Calificada, ובראשי תיבות D.O.Ca).
עם 642,150 דונם כרם, 14.800 כורמים וכ-900 יקבים, ועם כמות חביות היין הגדולה בעולם (לפי המצוין בספרות המקצועית) – חביות ישנות וחדשות, ממקורות שונים – ריוחה מתגלה כארץ יין ענקית. המספרים גדולים, אך רק בביקור של ממש מתברר גודלה האמיתי, לאורכה ולרוחבה, וגם לגובהה (מעל פני הים) המשתנה – בין יקב ליקב, לעתים קילומטרים, בין שורות הכרמים ועצי הזית, בין הרים ובין גבעות ושטחי מרעה. בירת חבל ריוחה היא העיר לוגרוניו (Logroño), המונה כ-150 אלף תושבים ומשמשת מרכז ייצור יינות החבל.
בראייה היסטורית, ריוחה, כאזור גידול גפן וייצור יין, קיבלה משנה תוקף לאחר התפשטות מחלת הגפנים פילוקסרה (באמצע המאה ה-19) בבורדו. המחלה המיתה את כל הגפנים, ואילצה את כורמי ויינני בורדו לרדת דרומה, לריוחה, על מנת להמשיך לייצר יין. הספרדים קיבלו את מומחי היין הצרפתים בזרועות פתוחות, ובעזרתם יסדו בריוחה תעשיית יין משגשגת.
ההשפעה הצרפתית הטובה מורגשת עד היום, על אף ההבדלים המשמעותיים בזני הענבים ובשיטות הייצור, אך החוקים ותקנות היין של שלטונות ספרד נשמרים כאן בקפדנות. התווית שעל הבקבוק מציינת את דרגת הייחוס של היין מבחינת משך התיישנותו: Crianza – שנה אחת לכל הפחות בחבית עץ אלון; Reserva – שנה אחת לפחות בחבית ועוד שנה בבקבוק; Gran Reserva – שנתיים לפחות בחבית ועוד שלוש שנים בבקבוק. לכך מוסיף כל יקב שמות ודירוגים לא רשמיים משלו, עם תוויות מצוירות, מוזהבות וצבעוניות.
טמפרניו מלך האזור
זן ענבי היין הנפוץ ביותר בריוחה והכי מזוהה אִתה הוא הטמפרניו (Tempranillo), אשר שולט שליטה מוחלטת כמעט ברוב יינות האזור, זן בסיסי לרוב הממסכים וכתוספת לזנים אחרים. המלך של ריוחה נולד בתחומי ממלכתו. הוא בעל קליפה עבה וגוון אדום כהה, גדל באשכולות צפופים ועמוסים ואוהב קרקע גירית, אבנית ומלאת טיט. מתפתח היטב במקומות גבוהים ובמזג אוויר קריר עד קר, ובתנאים אלה הוא מעניק את האלגנטיות והחומציות הרצויות. יחד עם זאת, הוא מתאים את עצמו לאקלים חם יותר, ואז יש בו יותר סוכר, והיין – בהתאם. בקיצור, זן ורסטילי כבסיס איתן לרוב יינות האזור. מוכר בשמות נוספים – Tinto Fino, Tinta Roriz, Tinto de la Rioja, Tinto de Toro ועוד – בהתאם לסביבת הגידול.
הטמפרניו הטוב מבקש עזרה כממסך, אפילו עזרה קטנה, על מנת להשלים את תכונותיו הבסיסיות, בהיותו נמוך בחומציות ובסוכרים טבעיים. הזנים הנוספים לממסך המושלם הם Garnacha, Graciano, קריניאן (הנקרא כאן גם Mazuelo), ולפעמים גם מרלו וקברנה סוביניון.
מלבד הטמפרניו והזנים הנוספים הנ"ל, שמהם מופקים אך ורק יינות אדומים, שהם "הסמל המסחרי" של ריוחה, מתברר שחבל היין הזה יודע לספק גם כמה וכמה יינות לבנים, טעימים ומעניינים. הנה שלושה יינות שיכולים לשמש מדגם מייצג לתוצרת של ריוחה: טמפרניו בלבד, טמפרניו כבסיס לממסך, ויין לבן.
VINEDOS DE PAGANOS La Nieta 2015: יין על טהרת ענבי טמפרניו (100%), 16 חודשי התיישנות בחבית. יין מיוחד משנת בציר מיוחדת. מלא ניחוחות פרחוניים וטעמים של קסיס ואוכמניות. בעל גוף, מאוזן להפליא, מוכן לשתייה, אך טוב יותר בעוד חמש שנים. החביות הצרפתיות החדשות שבהן התבגר מורגשות לאורך כל הטעימה ומוסיפות הילה של ניחוחות ליין הצעיר. היקב Vinedos de Paganos שוכן בלב כרמיו, בניין בן שתי קומות, בולט בשטח. במתחם יש מערה ענקית המשמשת לשמירת חביות, הרבה חביות. היקב ממוקם בקרבת העיר הימֵי-ביניימית Laguardia, משלים תמונה פסטורלית של אזור Alava היפה בריוחה.
LA RIOJA ALTA Gran Reserva Kosecha 890, 1995:
ממסך המבוסס על הזן טמפרניו (95%) בתוספת גרציאנו (3%) ומזואֶלו, התיישן שש שנים בחבית. יין אדום יבש, מלא פרי ותבלינים מקומיים, בעל גוף ויכולות. הרבה תותים שחורים, שזיפים, מרמלדה של קליפות תפוז, והכל עטוף בעץ ובעשן חם של סיגר דולק.
על הוֶרנדה של יקב La Rioja Alta אפשר לבלות ימים ולילות באווירה של "חיים בטבע". יקב בנוי על היופי הירוק שמסביב, עטוף בגדר טבעית של אבני המקום. אלפי חביות אמריקאיות עם ייחוס משלהן מקשטות את פנים היקב, ובקבוקי Gran Reserva מסודרים במנהרה.
ABEL MENDOZA Viura 2017: יין לבן מזן Viura, הזן המוביל והמוכר ביותר מכל הלבנים של ריוחה. ה-Viura משמש להפקת יינות לבנים רגילים (Still wines) וגם למוגזים ולמבעבעים. גדל גם בצרפת, מעבר להרים. מתפתח יפה לאחר בציר מוקדם והתבגרות בחביות אלון. היין התבגר במשך שנה בחבית. בהיר, זהוב עם מעט ירקרק. ארומטי, בעל גוף ואיזון טוב. וניל, דבש, פרי הדר טרי ומעט אלון שרוף. ליקב Abel Mendoza יותר מ-500 שנות היסטוריה של ייצור יין לבן בעל יכולת התבגרות ארוכה. ממוקם בלב כרמיו, בבניין בעל שתי קומות עם גגות אדומים, בולט במיקומו הצפוני על רקע הרי הפירנאים הלבנים.
התייר המגיע מדרום, מכיוון ברצלונה, מקבל תמונת נוף שונה לגמרי מזו המתגלה לעיניו של הבא מכיוון ארץ הבסקים. גבעות וגיאיות עם צמחייה מצהיבה ושדופה בקיץ החם והיבש, ותמונה חיה של טבע בתנועה, עם אלפי כבשים הנעלמות בסבך הצמחייה הירוקה, בחורף. לאחר דרך ארוכה, היופי של ריוחה מופיע בגדול, שופע כרמים רחבי ממדים, יקבים בעלי מסורת נושנה ו-Haciendas – חווֹת בקר ויין, עם מרפסות עץ מתקלף. שלוות הכפר המסורתי עם המודרנה של ימינו.
רטוב, משכר, שמח
פסטיבל היין של Haro
בעיירת היין Haro שבריוחה מתקיימת מדי שנה, בתאריכים 27 עד 30 ביוני, חגיגה רטובה וצבעונית (בעיקר צבע יין…) של הוללות ושיכרון חושים, תרתי משמע. אנשים מספרד ומכל העולם מגיעים לציין ב-29 ביוני את יום חגו של קדוש העיר, סן פדרו, ואז מתחילה "מלחמת היין": החוגגים, מצוידים בקנקני יין מלאים, מתיזים זה על זה בלי חשבון, עד שכל הקהל נעשה רטוב ואדום, וגם קצת שיכור. בסוף החגיגה מתחילים ב"מלחמת שוורים" מדומה – השוורים הם למעשה פרות – שנגמרת רק ביין אדום, בלי דם.