ב-30 בינואר 2022 יצא הנשיא יצחק הרצוג לביקורו הראשון, ההיסטורי, באבו דאבי. זה היה ביקור רשמי וגלוי ראשון של אישיות ישראלית רמת דרג באמירות המפרצית. מטרת הביקור היתה להתניע רשמית את הסכמי אברהם ולאותת לאזור כולו שזה שלב חדש באסטרטגיה האזורית.
אבו דאבי שוכנת לחופי המפרץ הפרסי, עשרות בודדות של קילומטרים מהחוף האיראני. זה לא סוד שבטהרן ממש לא אוהבים את הידוק היחסים בין העולם הסוני המתון ל"שטן הקטן" ישראל. זה איום ישיר על ההגמוניה האזורית שאיראן, השיעית, מנסה להשליט באזור.
הרצוג המריא בשעת אחר הצהריים מישראל, ולאחר שהתקבל בטקס רב רושם בשדה התעופה של אבו דאבי, הוא הגיע לקראת ערב למלון המאובטח היטב שהוכן מראש. אלא שכמה דקות אחרי השעה עשר בערב נשמעו בעיר אזעקות. מערכות ההתראה של הצבא האמירתי זיהו טיל בליסטי שנורה לעבר אבו דאבי מתימן הסמוכה. מערכות היירוט האמריקאיות יירטו את הטיל, לא לפני שהנשיא הרצוג הועבר מבעוד מועד למתחם מוגן.
זו היתה דרכה של איראן לרמוז לאמירות הקטנה, העשירה ורבת האספירציות להשתלבות בעולם המערבי –מי כאן בעלת הבית. לאף אחד לא היה ספק: הירי התבצע אמנם מתימן, אבל האצבע שלחצה על כפתור השיגור היתה איראנית.
עשרה חודשים אחרי הביקור וההתרסה האיראנית שהתלוותה לו, מדינת איחוד האמירויות ענתה. תצלומי לוויין חשפו מערכות טילים ישראליות מדגם ברק 8, מתוצרת התעשייה האווירית, פרוסים לכל אורך החוף באיחוד האמירויות, מול איראן. אף אחד מהצדדים – ישראל או איחוד האמירויות –לא אישר את הפרסום, אבל התמונות מדברות בעד עצמן.
מערכת ברק 8 נחשבת אחת ממערכות יירוט הטילים הטובות בעולם. היא יכולה להתמודד עם מספר רב של טילים שמשוגרים בו זמנית, ומסוגים שונים. מבחינת האמירתים זו אמירה ברורה מאוד לאיראנים: יש לנו עכשיו את היכולת המתקדמת ביותר בעולם להתמודד עם כל ארסנל הנשק שמכוון אלינו, בין אם מתימן או מאיראן.
מערכת ברק 8 היא "האחות התאומה" של מערכות כיפת ברזל ושרביט קסמים. היא לא זכתה לחשיפה כמו המערכות האחרות, משום שיוצרה מלכתחילה עבור חיל הים ההודי. מדובר בטיל שפותח על בסיס מערכת ברק 1, שנמצאת בשירות חיל הים הישראלי כבר יותר משני עשורים. הודו ראתה את הביצועים של ברק 1 וביקשה גרסה מתקדמת שלו לחיל הים שלה. וכך, עם תקציב הודי, התעשייה האווירית פיתחה את ברק 8, טיל שיודע כיום להתמודד עם מל"טים תוקפים מסוגים וגדלים שונים, טילים בליסטיים לטווחים שונים, טילי חוף-ים וים-ים וטילי שיוט. זו המערכת היחידה בעולם בעלת טווח כיסוי נרחב כל כך.
נציגי איחוד האמירויות ביקרו כאן זמן קצר אחרי הביקור של הרצוג והניחו –בלשון ציורית – "צ'ק ריק". עשרה חודשים אחרי שיגור הטיל לאבו דאבי, יש להם תשובה ברורה לטהרן. לא בטוח שההתגרות ההיא שירתה את האינטרס האיראני, אבל בטוח שהיא דחקה את האמירתים לפעול, מה שרק חיזק את הברית המתהווה. וזה לא הכל.
ברק 8 הוא הטיל שמגן כיום על אסדות הקידוח בים התיכון, יחד עם ברק 1. הטיל שמאיים על האסדות מצד חיזבאללה הוא ה"יאחונט", טיל רוסי מתקדם. בשנים האחרונות פיתחה הודו, יחד עם רוסיה, טיל דומה בשם "בראהמוס", שהוא העתק מדויק של היאחונט שבידי חיזבאללה. על הטיל ההודי ביצעה ישראל את הניסויים של ברק 8 עד שהכניסה אותו לשימוש מבצעי.
לא מן הנמנע שנראה מהלכים דומים לאלה של האמירתים כבר בקרוב, עם התחממות היחסים בין ישראל לסעודיה. תעשיית הנפט הסעודית שילמה מחיר יקר ב-2019. עשרות מל"טים מתאבדים ששיגרה איראן פגעו בשדות הנפט אבקייקו חורייס, ומחצית מיכולת אספקת הנפט של סעודיה נפגעה. מדובר בחמישה אחוזים מתצרוכת הנפט העולמית. זה היה איתות איראני ברור על יכולתם לפגוע בעורק האנרגיה החשוב הזה של סעודיה ושל העולם, וזה היה גם צלצול השכמה לסעודים. בריאד שוקלים עדיין כיצד להעלות את היחסים עם ישראל מעל הרדאר, משום שמתחת לו הם מתהדקים מיום ליום.
אפרופו רדאר, שר הביטחון לשעבר בני גנץ הִרבה לדבר על ברית הגנה שנובעת מאינטרסים. בקיץ האחרון הוא דיבר על חמ"ל אחיד שירכז את כל מערכות המכ"מ באזור–של סעודיה, עיראק, האמירויות, כווית וקטאר. כך, לדבריו, תיווצר תמונת מכ"מ אחידה לכל המדינות, שתדע להתריע בזמן אמת על איומים איראניים. גורמים אנונימיים בוושינגטון אישרו את התוכנית, אבל סייגו וטענו שלא כל המדינות מוכנות לה. שימו לב לניסוח: "לא כל המדינות"; כלומר, היו שאמרו כן.
גם בעניין הזה, לישראל יש כיום את הטכנולוגיה המתקדמת בעולם. חדר בקרה אחוד לכל מערכות המכ"מ ומערכות הנשק –חץ 2, חץ 3, שרביט קסמים וכיפת ברזל. את המערכות האלה בנו שתי חברות, אלתא של התעשייה האווירית ורפא"ל.
האם יכול להיות שבפועל חמ"ל כזה כבר קיים? ערוץ 12 דיווח בחודש אוגוסט האחרון כי מערכות מכ"מ ישראליות נפרסו בבחריין ובאמירויות. אותם צילומי לוויין, שבהם נראות סוללות טילי ברק 8, הם האישור שהפרסום הזה נכון. לא מן הנמנע שגם סעודיה מחוברת, שכן ברק 8 יכול לכסות, מבחינת הטווח, גם את החוף שלה.
יותר מערכות מכ"מ משמעותן תמונה רחבה יותר. זה אינטרס סעודי, אמירתי, בחרייני, אמריקאי וגם ישראלי. עכשיו אתם מבינים מה המשמעות של מעל ומתחת לרדאר…