מפקד חיל הלוחמה האלקטרונית האיראני היה גאה מאוד בחודש אפריל האחרון. בריאיון טלוויזיה במסגרת חגיגות יום הצבא הוא סיפר בגאווה כי האיראנים הצליחו שלוש פעמים בתקופה האחרונה להשתלט על מטוס ביון אמריקאי ואילצו אותו להפסיק את משימת המעקב שלו. האמריקאים, אגב, לא הכחישו את הדברים. הגילוי הזה פותח צוהר לעימות הבלתי פוסק שמנהלת ארצות הברית במפרץ הפרסי מול איראן, עימות שהוא בבחינת כיפוף ידיים. הרבה מאוד לוחמת מודיעין וסייבר, ואף לא כדור אחד.
במקרה שעליו סיפר הגנרל האיראני היה מדובר במטוסי הביון מדגם P8, שארצות הברית מפעילה בזירות השונות. על המטוס הזה מורכבות מערכות רבות, ובהן מערכות מעקב אותות אלקטרוניים – יירוט תשדורות קשר וסלולר; מערכות מעקב אלקטרו-אופטיות – מצלמות; וכן מערכות לסימון מטרות. באחרונה החלה ארצות הברית בסדרת ניסויים שבהם ממוקמים על המטוס גם טילים שונים. ההיגיון אומר כך: אם המטוס רואה, שומע ומזהה –מדוע שלא ישגר גם חימוש? זו סגירת המעגל הקצרה והמהירה ביותר האפשרית. במשימות מורכבות יותר המטוס נושא גם מערכות סונאר שמוטלות מהאוויר למים, ומשדרות אליו מפה-תת ימית במטרה לאתר צוללות.
מטוסי P8 מבוססים בדרך כלל על מטוסי בואינג 737, שעוברים הסבה מיוחדת למטוסי ביון. איך זה עובד? הנה דוגמה טרייה יחסית: לפני יותר משנה, בליל ה-13 באפריל 2022, הצליחו האוקראינים להטביע את המשחתת "מוסקבה" של הצי הרוסי בים השחור. על פי הדיווחים, שני טילי נפטון פגעו בה כששייטה במרחק מאה קילומטר מהעיר אודסה. הרוסים, שהכחישו תחילה את הפגיעה, הודו אחר כך שהספינה טבעה. מבחינת האוקראינים זה היה הישג מבצעי חסר תקדים, שכן יכולות האיתור וההתראה המוקדמת של הצבא האוקראיני הושמדו כבר בתחילת הפלישה הרוסית, והמודיעין הימי שלו היה "עיוור" כמעט בחודשים הראשונים למלחמה, בלי יכולת לבנות תמונה ימית של הספינות באזור, צבאיות או אזרחיות. לכן לכולם היה ברור שבנוסף לטילים המתקדמים שירו האוקראינים, מישהו איתר, זיהה ו"הפליל" את המשחתת הרוסית. לימים התבררו פרטים נוספים על נסיבות הפגיעה בה –מטוס P8 אמריקאי ששהה באותה עת מעל הים השחור זיהה את המשחתת, עדכן את התמונה הימית ושיתף את הכוחות האוקראיניים.
יכולת הפקת מודיעין מפלטפורמות טסות עשתה בעשורים האחרונים קפיצת מדרגה עצומה, עם כניסתם לשימוש של מטוסים ללא טייס. המל"טים מצוידים כיום במערכות שיכולות לשדר, בעזרת תקשורת לוויינית, נתונים ויזואליים ואלקטרוניים מכל מקום על הגלובוס לכל מקום.
רוח הרפאים מקנדהאר
בהשוואה לריגול דרך לוויינים, היתרון של המודיעין האווירי הוא בזמינות המיידית שלו וביכולת לשהות מעל מקום מסוים במשך זמן רב.זה בדיוק הסיפור עם "רוח הרפאים מקנדהאר"– כינויו של המל"ט RQ-170, אחד הפרויקטים הסודיים של ארצות הברית, מל"ט חמקן בעל יכולות איכון של אותות אלקטרוניים, שיבוש, סימון מטרות, וחשוב מכל–מכ"מ היפר-ספֶּקטְרַלי, כזה שאמור לזהות, דרך החזרי אור מהקרקע, הימצאות חומרים רדיואקטיביים. זו טכנולוגיה שבה המכ"מ קולט את קרן האור, ועל פי עוצמתה קובע את הרכב החומר.
הטייסת הסודית הזאת הופעלה בזירות רחוקות, כשרק מעגל מצומצם מאוד של אנשים יודע על כך. בתחילת 2011 היא נפרסה בדרום אפגניסטן, בבסיס קנדה אראשר שימש את הכוחות האמריקאיים שהוצבו במדינה. צלם חובב שהבחין במטוס המוזר צילם אותו, וכך התגלתה הפריסה של הטייסת הסודית. הרבה גבות הורמו בקשר לייעוד של הטייסת באפגניסטאן, שהרי הטליבאן הוא לא אויב שמצריך מעקב מודיעיני היפר-ספקטרלי, ועוד ממטוס חמקן. אבל עצם המיקום של קנדהאר חשף את המשימה האמיתית–טיסות מעל פקיסטן הגרעינית ומעל איראן שבדרך לגרעין.
ב-10 בדצמבר הוכו האמריקאים בתדהמה, כשאחד המטוסים נעלם ממסכי המכ"מ. מי שהפעיל את המל"ט במשימה הספציפית הזאת היה ה-CIA. שעות אחדות אחר כך האיראנים פתרו את התעלומה עבור ארצות הברית, כשפרסמו את תמונות המל"ט. הם הצליחו להשתלט עליו באופן אלקטרוני בעודו באוויר, ולהנחית אותו שלם בשדה תעופה צבאי. החגיגות באיראן נמשכות עד היום… הנשיא אובמה פנה אז ברוב תמימותו לשלטונות איראן וביקש מהם להחזיר את ה-RQ-170. אתם יכולים להניח מה היתה התשובה האיראנית; ניתן להמשיל אותה לאצבע משולשת.
מהר מאוד נכנסו לתמונה התעשיות הביטחוניות של איראן, במטרה לחקור את המטוס ולעשות לו "הנדסה הפוכה". גם אם לא הצליחו ליצור מל"ט חמקן ברמה של ה-RQ-170, הם נעזרו בהחלט בטכנולוגיה שלו כדי לשפר את הידע והיכולות של התעשייה. ישראל פגשה את קפיצת הדרך האיראנית הזאת בפברואר 2018. מל"ט מדגם "סעאקה" המריא מבסיס חיל האוויר הסורי T4 במדבר הסורי ועשה את דרכו לעבר ישראל. מסוקי קרב של חיל האוויר המתינו לו מעל כפר-רופין שבעמק המעיינות והפילו אותו. אחרי שנאספו שברי המל"ט, התברר שמדובר בחיקוי איראני של ה-RQ-170.
המשימה הבאה של RQ-170 אמריקאייםהיתהב-2016, בסיאול, קוריאה הדרומית. הם נשלחו לשם כדי לטוס מעל קוריאה הצפונית ולאתר בה חומרים רדיואקטיביים. כיום האמריקאים עומדים להכניס לשירות מל"ט דומה, מתקדם יותר,RQ-180, בעל יכולות סייבר מתקדמות, שימנעו כל אפשרות להשתלט עליו באמצעים של לוחמה אלקטרונית.