פנמה בראש. כובעי פנמה בהתאמה אישית

פנמה דגם אופטימו – הדגם הקולוניאלי הבריטי. צילום: Szaszi Hats
קטיף גבעולי הטוקייה, תהליך המיון, הבישול, הייבוש, ההלבנה וקליעת הקש – באקוודור. הייצוא לכל העולם – דרך תעלת פנמה. ההתאמה האישית – אצל המומחים, שם רק השמים הם הגבול ליצירתיות (וגם למחיר). כובע פנמה – הפריט הבורגני שמשדרג כל הופעה

אם אתם נמנים עם חובבי הטרנדים המזדמנים, נוהגים לצרוך אופנה בזריזות ובקלות דעת ולא מייחסים לאקססוריז שלכם חשיבות מיוחדת, כנראה שצמד המילים "כובע פנמה" הוא בשבילכם עניין של מה בכך. אבל אם אתם מזוהים עם אסתטיקה, איכות, יוקרה ואינדיבידואליזם, יודעים להעריך את משמעות ההתאמה האישית ומוכנים לשלם לא מעט בעבור כובע – אז כובע פנמה, המיוצר באקוודור, עשוי להיות פריט האופנה שיעסיק את ראשכם, תרתי משמע.

במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 התנקז נתיב הסחר לייצוא סחורות ממרכז ודרום אמריקה לתעלת פנמה, ומכאן כינויו של כובע פנמה, שניתן לו בזכות נמל הייצוא שלו, ולא בזכות ארץ הייצור שהיא, כאמור, אקוודור. כובע הקש המעוטר בסרט נוצר בעבודת יד מחומרים טבעיים שמקורם בליבת צמח הטוקייה (Toquilla), המכונה בפי המקומיים "דקל קש", וחומרים אלה מקנים לו את הקלות, האווריריות והגמישות המאפיינות אותו. בזכות התאמתו לאקלים חם ולח הוא פופולארי באזורים טרופיים וים-תיכוניים, ומזוהה בעיקר עם נופשים אמידים שיודעים להעריך סטייל, שיק ויוקרה.

פנמה קוונקה עם סרט משי. צילום: Szaszi Hats

כובע פנמה הפך לפריט לבוש מקובל על הקולוניאליסטים הבריטים במאה ה-19, בעיקר הדגם המכונה "אופטימו", והיה לאחד מסמלי האימפריה. במחצית השנייה של אותה מאה הוא נעשה פופולארי בקרב מתיישבים אמריקאים במערב, והתבסס כפריט אופנתי נחשק לאחר פרסום תמונתו של הנשיא תאודור רוזוולט, שבה הוא נראה חובש את הכובע במהלך ביקורו באתר כרייתה של תעלת פנמה.

תהליך יצירת כובע פנמה מתחלק לשני שלבים עיקריים. הראשון הוא קליעת הקש שממנו מורכב הכובע, והוא מתבצע באקוודור בלבד (כתנאי להגדרת הכובע ככובע פנמה). השלב השני הוא הכנת האימום, אשר נעשית על ידי כובענים מומחים ברחבי העולם, שמנהלים מגעים מסחריים עם הקולעים המקומיים באקוודור. הייצור מתחיל בקטיף גבעולי הטוקייה, ממשיך במיון, בישול, ייבוש, הלבנה וקליעת הקש לאריג בצורת מעגל כדי לאפשר את עיצוב הכובע, ואחר כך ריכוכו במכות כנגד גוש עץ רך. התהליך מסתיים בגיזום עדין של קצוות קש העולים מפני שטח האריג, וגיהוץ האריג בחום.

צילום: Szaszi Hats

 

 

צילום: Szaszi Hats

 

 

 

 

 

 

 

 

להתאים לאדם, לא לאופנה

אדם שקונה לעצמו נעליים בהתאמה אישית, יחפש ככל הנראה גם כובע שיותאם למידותיו האישיות, לרצונותיו ולגחמותיו. אם הוא חפץ בכובע פנמה בהתאמה אישית, הוא יתור אחר אחד הכובענים המתמחים בכובעי פנמה, כמו שמואל שפירא, הכובען מווינה (בגרמנית: Hutmacher). בכניסה האחורית לבניין הכי ישן באחד הרחובות המרכזיים של וינה שוכן בית המלאכה/ חנות הכובעים של שמואל, על פני 47 מטרים רבועים בלבד. הכניסה למקום, הידועה רק ליודעי דבר, מותנית בקביעת פגישה מראש. הפגישה הראשונה אורכת כשעתיים, ובמהלכה שמואל לומד להכיר את האדם שמולו, מיהו, מהם קווי אופיו, מה הוא רוצה לעצמו ומה הוא רוצה לשדר לסביבה.

"הכובע נעשה בעבודת יד ככל שניתן", מסביר שמואל, "אפשר לייצר כובע במשך שעה אחת מההתחלה ועד הסוף, ואפשר לעשות זאת במשך 40 שעות".

שמואל שפירא בחנותו, על רקע תבניות העץ העגולות המשמשות לגיהוץ כובעים בגדלים ורדיוסים שונים. צילום: Szaszi Hats

על אילו פרטים אתה שם דגש בתהליך הייצור?

"חשוב שהכובע ייראה יפה ויהיה פרקטי, ייחודי ועם שיפורים שלא יהיו מורגשים לעין בלתי מקצועית, כדי שיחזיק מעמד לאורך שנים. מניסיוני, רק עבודת יד מאפשרת להגיע לדיוק הזה בפרטים. בנוסף על כך, יש אלמנטים פשוטים יחסית שצריך לקחת אותם בחשבון, כמו מבנה הפנים, היקף הראש וגם מבנה הראש – אם הוא מוארך או עגול יותר מהמבנה הסטנדרטי של הכובעים – כדי שהכובע יעמוד נכון על הראש, לא יתקמט ולא יימתח".

אילו אלמנטים מלבד הראש משפיעים על מידות הכובע?

"גובה האדם, רוחב כתפיו והאם הוא נוהג ללכת עם או בלי ז'קט, שמוסיף עוד כמה סנטימטרים לרוחב הכתפיים".

יש כובעים שאתה מסרב לייצר?

"בהחלט. אי אפשר לקבל אצלי כובע אופנתי רק כי הוא אופנתי. הכובע אמור להתאים לאדם המסוים, לאינדיבידואל, ולא לְמה שמכתיב איזה מעצב אופנה אשר מחליט עבור הלקוח מה מתאים לו, בלי שבכלל ראה והכיר אותו".

כובע פנמה דגם Bowler, כמו של צ'רלי צ'פלין. צילום: Szaszi Hats

אפשר לרכוש אצלך כובעים מוכנים?

"אין כמעט כובעים 'על המדף', התמחיתי בעיצוב אישי".

כמה אנשים עובדים על כובע אחד בתהליך הייצור?

"יש מישהו באקוודור שמייצר את הכובע עצמו כחומר גלם – ראש ושוליים – בלי שום עיצוב. כשהכובע מגיע אלי אני מעצב אותו ומתאים אותו למי שיחבוש אותו בהתאם למידותיו של אותו אדם. זה מה שנקרא Bespoke".

איך מתבצע תהליך הייצור?

"חלק קטן בתפירה במכונה, והרוב, כאמור, בעבודת יד שאורכת שעות. לפעמים אני מתעורר באמצע הלילה וחושב על עיצוב של כובע ספציפי ללקוח מסוים, ובבוקר המחרת אני מזמין אותו לפגישת חשיבה נוספת. הרעיון בז'אנר הזה הוא לא עבודת היד, אלא ההתחשבות באדם כאינדיבידואל, ולא כציבור".

צילום: Szaszi Hats

באילו חומרי גלם אתה משתמש?

"גוף הקש של הכובע הגולמי נעשה באקוודור, ויש רק סוג אחד של קש, מגבעולי הטוקייה. ככל שהוא דק יותר הוא איכותי יותר ומחירו יקר יותר. חשוב להבין שלא תמיד היקר הוא זה שמתאים ללקוח, שרוצה לעתים יותר אוורור, בעוד הקש היקר צפוף יותר ואינו מאפשר חדירת אוויר. מלבד הקש יש שני סוגי חומרים שמקשיחים את הכובע – כימי וטבעי; אני משתמש רק בחומר טבעי. בתוך הכובע יש עור מסוגים שונים, ואני מקפיד שיהיה אנטי-בקטריאלי. יש גם את הסרט שמסביב לכובע, ומגוון הסרטים בלתי מוגבל. יש לי בחנות סרטי משי בני יותר ממאה שנה".

כמה דגמים יש לכובעי הפנמה?

"יש שני סוגים עיקריים, הקרויים על שם שתי ערים באקוודור: מונטֶקריסטי (Montercristi) וקוונקה (Cuenca)".

ומה ההבדל ביניהם?

"קוונקה נעשה בקשרים של אחד ליד השני, ואז הם עבים יחסית ולכן יש ביניהם מרווחים וחדירת אוויר. במונטקריסטי הקשרים הם אחד על השני, ולכן צפופים מאוד ואין חדירת אוויר ביניהם. רוב כובעי פנמה היוקרתיים הם מדגם מונטקריסטי. יש אמנם גם קוונקה צפוף, אבל הוא נדיר וקשה מאוד להשיגו. אני, למזלי, מחזיק גם קוונקה צפוף, ללקוחות שמבקשים אותו".

קהל אלגנטי ואמיד

שמואל, יהודי חרדי, הגיע לווינה לפני 33 שנים, מישיבה בירושלים. עוד בימי לימודיו בישיבה סקרנה אותו מאוד עבודת יד עם חומרי גלם רכים, וכך מצא את עצמו מתקן ספרי קודש הכרוכים בכריכת עור רכה, שהתבלו. כשעזב לאירופה רצה ללמוד את התחום הזה באופן מקצועי, אבל לא התקבל, ופנה לעבוד במשך 13 שנה כמשגיח כשרות לטובת הקהילה היהודית האורתודוקסית של וינה. באחד הימים הגיע לחנות הכובעים Szaszi Hüte (כובעי Szaszi), שנוסדה בשנת 1858, כדי לרכוש לעצמו כובע. כשפסע פנימה לראשונה הוא הופנט למראה התוצרת המופלאה בעבודת יד (כובעי לֶבֶד וכובעי פנמה), שעוררה בלבו את הכמיהה הישנה לתחום עבודת היד בחומרים רכים. הוא ביקש מבעלי החנות שיקבל אותו לעבודה, וכמה שנים אחר כך, כשהבעלים יצא לפנסיה, הוא לימד אותו את סודות המקצוע שלו ושל אביו, ומאז הפך שמואל להיות ממשיך דרכו, כבר 20 שנה.

כובע פנמה מסוג מונטקריסטי. אריגה צפופה, פחות אוורור. צילום: Szaszi Hats

מה טווח המחירים אצלך לכובע פנמה?

"המחיר נקבע על פי זמן העבודה, עלות חומר הגלם ומורכבות הייצור. כובע מורכב ומיוחד יעלה יותר, גם אם זמן העבודה קצר יחסית. המחירים אצלי הם בין 1,500 ל-13 אלף אירו. הכובע הכי יקר שמכרתי עד היום נמכר בעשרת אלפים אירו. בארצות הברית, המחיר לכובע כמו אלה שאני מייצר יכול להגיע עד 40 אלף דולר".

מיהו קהל חובשי כובע פנמה?

"קהל אלגנטי ואמיד, שמכבד את עצמו. קהל שאוהב ומעריך שעושים בשבילו משהו מיוחד".

מה מנחה אותך בעבודתך?

"אני משתדל לעשות את מה שביכולתו המוגבלת של אדם בשר ודם. מבקש מבורא עולם שהכובע ימצא חן בעיני הקונה, שייהנה ממנו ויחבוש אותו בבריאות לאורך ימים ושנים טובות".

www.szaszi.com

הרשמה לניוזלטר של סיגאר

    Shopping cart

    0

    אין מוצרים בסל הקניות.

    Hit Enter to search or Esc key to close
    האם את/ה מעל גיל 21?
    הכניסה לאתר מותרת מגיל 21 בלבד

    בכניסה לאתר זה הנני מאשר ומצהיר כי: (1) הנני בגיר אשר מלאו לו 21 שנים לפחות; (2) הנני מבקש, מראש ובכתב, להיחשף לפרסומת למוצרי עישון בלא חוזי (video) או שמע כלשון סעיף 3(ב)(5) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, תשמ"ג-1983.

    הנני מבקש לצפות בתכני האתר, וכן מספק את הצהרתי זו, באופן חופשי ותוך הבנה מוחלטת ומלאה של מעשיי והשלכותיהם ולא תהא ו/או למי מטעמי כל דרישה ו/או תלונה ו/או בקשה ו/או תביעה כלפי מפעילי האתר ו/או בעלי האתר ו/או מי מטעמם בקשר לתוכן האתר, לרבות התוכן השיווקי, הפרסומי והאינפורמטיבי המצוי בו.

    דילוג לתוכן