אם רוצים להבין את חשיבותו של המלח לאורך ההיסטוריה האנושית, חייבים לבקר בהאלשטאט, כפר נידח באוסטריה עילית, שבתיו נבנו על השטחים הריקים הנדירים שאפשר היה למצוא בין ההרים התלולים שלחופי אגם האלשטאט. עד אמצע המאה ה-19, כאשר נבנה כביש צר ומתפתל שהתאים בעיקר לסוסים ולאנשים רזים במיוחד, ניתן היה להגיע לכפר רק באמצעות שיט באגם, וכך גם להתנייד מפאתי הכפר אל מרכזו.
הכפר המבודד הזה הוא מהעתיקים באירופה, ונמצאו בו עדויות להתיישבות אנושית רציפה מלפני 7,000 שנה ועד ימינו. הסיבה לכך היא מכרה המלח שבתוך ההר – אחד ממכרות המלח העתיקים בעולם, וללא כל ספק, העתיק ביותר שעדיין פעיל (!), אם כי לא בממדים של פעם. בשנות ה-60 של המאה ה-20 נסלל כביש שעובר דרך מנהרות ממערב לכפר ומחבר אותו לעולם בקלות יחסית.
הבתים הצפופים שמציצים מתוך הצמחייה הירוקה ומשתקפים באגם על רקע ההרים התלולים הופכים את האלשטאט לאחד המקומות היפים בעולם. את תוסיפו לכך את הכנסיות הגותיות (שלוש) העתיקות, את נקודות התצפית, הסמטאות, הממצאים הארכיאולוגיים שבמקום, בעיקר מימי התרבות הקלטית, וכן את מכרה המלח, שנפתח לביקורי תיירים, תקבלו כפר שמשלב ממצאים תרבותיים בני אלפי שנים עם נופים עוצרי נשימה. התוצאה היא אטרקציה תיירותית שקשה להתחרות בה. גם ארגון אונסקו הגיע למסקנה דומה, וב-2001 הכריז על המכרה והממצאים במקום אתר מורשת עולמית.
שורה תחתונה: נוף מדהים עם המון מלח